Αλλάζει το κλίμα στο Μαξίμου
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες δεν είναι τόσο βαρύ όσο τα προηγούμενα 24ωρα όταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Τρία στοιχεία που ήρθαν να προστεθούν στο παζλ του σκληρού παιχνιδιού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για την πιθανότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αξιολόγησης:
Το πρώτο είναι το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ. Το δεύτερο η χθεσινή διαπίστωση των θεσμών πως καταγράφεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Και βέβαια, το τρίτο, ο καθορισμός τελικά του Eurogroup για τις 9 Μαϊου.
Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ήρθε ως συνέχεια των θετικών υπέρ της χώρας μας παρεμβάσεων του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Κολέγιο των Επιτρόπων.
«Αλέξη, αυτό που σας ζητάνε να λάβετε πρόσθετα μέτρα είναι αντισυνταγματικό και σχεδόν εκβιαστικό» φέρεται να είπε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιμονή του ΔΝΤ για την λήψη του πακέτου προληπτικών μέτρων.
«Μου είναι αδύνατο να δεχτώ τέτοια μέτρα. Είναι απολύτως ταπεινωτικό» φέρεται να σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Το τηλεφώνημα έκλεισε με την διαβεβαίωση από μέρους του ευρωπαίου αξιωματούχου πως τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάινσελμπλουμ για να τους ζητήσει να βρεθεί λύση και να συγκληθεί το Eurogroup.
Λίγες ώρες αργότερα οι θεσμοί εξέδιδαν ανακοίνωση με την οποία διαπιστώνεται και η πρόοδος στην διαπραγμάτευση και η βούληση όλων των πλευρών για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ έγινε γνωστό ότι το Eurogroup θα συγκληθεί τελικά τη Δευτέρα 9 Μαϊου στις 3:00 μ.μ
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει προς το Cnn Greece πως δεν είναι πλέον τόσο απαισιόδοξος όσο τις προηγούμενες ημέρες και σχολιάζει πως «αυτό που ζητάει το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίο που δημιουργεί ενστάσεις από πολλούς θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης».
Την ώρα που θα γίνεται αθόρυβη πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα φροντίσει να βάλει και την Νέα Δημοκρατία στο κάδρο των εξελίξεων αναγκάζοντάς την να πάρει σαφή και δημόσια θέση για το πακέτο των μέτρων-ρεζέρβα που ζητεί το ΔΝΤ συνεπικουρούμενο από τον κ. Σόιμπλε.
Η αρχή έγινε από την ¨Ολγα Γεροβασίλη που ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν ταυτίζεται με το ΔΝΤ και ακολούθως την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που ρώτησε ευθέως την ηγεσία της ΝΔ ένα πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν έξτρα μέτρα. Η επίθεση αυτή αποσκοπεί στο να στριμωχτεί πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία σύμφωνα με το Μαξίμου αποφεύγει να διασαφηνίσει την θέση της και λειτουργεί υπονομευτικά στο θέμα της διαπραγμάτευσης,