Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες: Το κέρδη στο ταμείο που κάνει η κυβέρνηση
Ανανεώθηκε:
Η θετική απήχηση της πρότασης του πρωθυπουργού για παρέμβαση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και οι βάσεις που μπαίνουν από τις Βερσαλλίες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια, είναι ένα από τα κέρδη που η Αθήνα βάζει στο ταμείο που κάνει για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.
«Στην παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων της Συνόδου γίνεται μετά από αίτημά μου ρητή αναφορά στο ανακοινωθέν ΕΕ 8ης Μαρτίου ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Το επιχείρημά μας απλό και πειστικό. Έχει σταματήσει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς. Είναι μια αγορά θύμα κερδοσκοπίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου, με την οποία έπεσε η αυλαία στο ραντεβού των «27».
Στην καταγραφή των θετικών παραμέτρων συμπεριλαμβάνεται και η ρητή αναφορά στην ευρωπαϊκή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που επετεύχθη κι αυτή μετά από ελληνική παρέμβαση. Μια εξέλιξη που κατά την ελληνική ανάλυση συνδέεται ευθέως με την αφύπνιση της Ευρώπης από τον γεωπολιτικό λήθαργο την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό να λέμε πως εκτός από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ η ίδια η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει στη στήριξη ενός ευρωπαϊκού κράτους που μπορεί να δεχτεί απειλή ή επίθεση.
Κι αυτό σημαντικό γιατί υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία και η Σουηδία», ήταν η ειδική μνεία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα, κατά την ίδια ανάλυση, συμπίπτει με την στροφή η οποία καταγράφεται πανευρωπαϊκά στην προώθηση στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, ως συμπληρωματικός πυλώνας του ΝΑΤΟ. Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και στις δεσμεύσεις αρκετών κρατών-μελών, να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους για να εκπληρώσουν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό τους, τον στόχο του 2% στις αμυντικές δαπάνες. Προεξάρχει, όπως υπενθύμισε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός, η περίπτωση της Γερμανίας, η οποία ακυρώνοντας μια πολιτική που έχει τις ρίζες της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενισχύοντας σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες.
«Και βέβαια η χώρα μας έχει εδώ και καιρό δρομολογήσει ένα σημαντικό, αλλά εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων πρόγραμμα, για να εξορθολογίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να επενδύσουμε στην αποτρεπτική μας δυνατότητα», ήταν η αναφορά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης.
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της, δημοσιοποιώντας το πρόσθετο πακέτο μέτρων ανακούφισης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. «Πρέπει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να παρέμβουμε με έξυπνους τρόπους. Θα είναι μέτρα πάντως που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε. Όχι με οριζόντιους τρόπους που θα ευνοήσουν τελικά όλους, και τους πιο προνομιούχους. Αλλά με έξυπνο τρόπο ώστε να ευνοήσουμε πρωτίστως τους λιγότερο προνομιούχους, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτά θέλουμε να στηρίξουμε».
Ενόψει πάντως του ευρωπαϊκού συμβουλίου στα τέλη του μήνα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί στη Ρώμη μια «σύνοδος» των χωρών του ευρωπαϊκού νότου ο οποίος τελεί υπό καθεστώς απόλυτου συντονισμού, όπως περιγράφεται από ελληνικές πηγές. Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα στη Ρώμη, μεταξύ της Ιταλίας, της Ελλάδος, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ώστε να συντονιστούν οι πρωτοβουλίες του Νότου, ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας, τα οποία προτάσσονται σε απόλυτη προτεραιότητα και θα απαιτηθούν ευρωπαϊκές σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.