Πλεύρης στον ΣΦΕΕ: Διαπραγματεύσεις έως εσχάτων για μια διαφανή φαρμακευτική πολιτική
Την ανάγκη διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με πλήρη διαφάνεια και σαφείς κανόνες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία φαρμακευτική πολιτική, ώστε ο Έλληνας ασθενής και ασφαλισμένος, να λαμβάνει το καλύτερο φάρμακο όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)
Μάλιστα ο υπουργός ανέβασε τους τόνους, όταν αναφέρθηκε στην διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι το επόμενο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, όσον αφορά τα βήματα αυτά.
Να δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις
Ειδικότερα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:
«Είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν. Εάν δεν δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις, θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίσαμε από το Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχω δώσει εντολή και στον ΕΟΦ και στο ΕΟΠΥΥ να τα επεξεργάζονται για να είμαστε έτοιμοι».
«Δηλαδή, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%. Αυτή τη στιγμή ενώ παραλάβαμε, μάλλον παραδώσαμε μια τιμολόγηση που έλεγε μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%».
«Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό. Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%.».
«Θα λειτουργήσουμε με απολύτως διαφανείς και ξεκάθαρους όρους, υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας, «ότι αυτό που ζητάμε από τις επιχειρήσεις, στις διαπραγματεύσεις, είναι η κατανάλωση ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάμε να δούμε αν τα πολύ καλά φάρμακα που δεν αμφισβητεί κανένας έχουν ίδια κατανάλωση με τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης
Και συνέχισε ο υπουργός λέγοντας: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει πάση θυσία να πιαστεί ο στόχος που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το 2022 σημαίνει 50 εκατομμύρια κάτω από την αύξηση του clawback του 2020. Τα μηνύματα, όμως, από την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης ήδη για τους πρώτους μήνες του έτους δεν φαίνονται αισιόδοξα. Για την επίτευξη του στόχου, πολλά έχει βασίσει ο υπουργός Υγείας στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που υπολόγιζε. Για το λόγο αυτό, θέτει δύο όρους στις εταιρείες που προσέρχονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: την υποχρέωση προσκόμισης της χαμηλότερης τιμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατανάλωση ανά 100.000 κατοίκους.
Στις διαπραγματεύσεις με την χαμηλότερη τιμή της ΕΕ
«Όσοι πηγαίνετε στις διαπραγματεύσεις, θα προσκομίζετε τη χαμηλότερη τιμή την οποία έχετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τη γνωρίζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Δεν θα είναι σημείο αναφοράς, αλλά θα θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η χαμηλότερη τιμή. Βγάζετε τιμή με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, στις δύο χαμηλότερες χώρες, αλλά όταν θα διαπραγματεύεστε θα ξέρουμε ποια είναι η χαμηλότερη τιμή και αντιστοίχως θα ξέρουμε και την κατανάλωση που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην έκρηξη της δαπάνης που εμφανίζουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Και παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα μεταφερθούν από την θετική στην αρνητική λίστα, και ότι θα λειτουργήσει κλειστός προϋπολογισμός, εν τούτοις, οι συγκεκριμένες κατηγορίες ανέβηκαν την ανηφόρα τον Ιανουάριο «σαν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα. Κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει αυτή τη στιγμή το budget όλης της χρονιάς με τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Θα είμαστε κάθετοι στο σημείο αυτό» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Μη βιώσιμο το clawback του 1,5 δισ. ευρώ
Όσον αφορά στο clawback, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε:
«Το ζήτημα είναι ότι 1,5 δισεκατομμύριο claw back δεν είναι βιώσιμο. Από την αγορά προέρχομαι και το καταλαβαίνω. Δεν είναι δυνατόν τα 850 εκατομμύρια στο retail, τα 500 εκατομμύρια, 1,65 δισεκατομμύριο κλείνει το νοσοκομειακό τα 550 εκατομμύρια στο νοσοκομειακό, τα 140 εκατομμύρια στο 1Α. Δεν είναι δυνατόν. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε. Είμαι βέβαιος όμως ότι στο τέλος της διαδρομής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το 2022 με πολύ καλύτερους όρους».
Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα υποστηρικτικά της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε:«Η μεγάλη, λοιπόν δουλειά της πολιτείας είναι με την επιτροπή η οποία λειτουργεί αυτή τη στιγμή για να προτείνει και τα υπόλοιπα μέτρα, γίνεται η μεγάλη προσπάθεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η μεγάλη προσπάθεια των κοφτών συνταγογράφησης οι οποίοι θα υπάρξουν, καθώς επίσης και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρονικό και ψηφιακό φάκελο».
Πιερρακάκης: Αντιπροσωπεύετε έναν κλάδο εξαιρετικά καινοτόμο
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τονίζοντας:
«Ο κλάδος σας παγκοσμίως έχει καταφέρει κι έχει αλλάξει τη δυσχερή συνθήκη στην οποία βρεθήκαμε. Ο Σύνδεσμος σας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αντιπροσωπεύει έναν κλάδο εξαιρετικά καινοτόμο, εξωστρεφή, αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας για να αναπτύξει οικοσυστήματα καινοτομίας, και αξίζει και πρέπει να επενδύουμε σε αυτόν».
Παπαδημητρίου: Δραματική η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, έθεσε για ακόμη μία φορά, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, ζητώντας από την πολιτεία, να αναγνωρίσει την ασύμμετρη πίεση που ασκεί στον κλάδο, ώστε με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ρεαλιστική χρηματοδότηση, να ανοίξει ο δρόμος για πολύ περισσότερες επενδυτικές κινήσεις.
Στόχος, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι «ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας με αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας στους πολίτες, αλλά και αύξηση της δυνατότητας των επιχειρήσεων για περισσότερες επενδύσεις. Άλλωστε, ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα και πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες».
«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανά κεφαλή στην Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στην Ελλάδα η Πολιτεία ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα για το φάρμακο συγκριτικά με τις χώρες τόσο της Νότιας όσο και της Δυτικής Ευρώπης) και ενώ θεσπίστηκαν πολλά οριζόντια, πολλές φορές αντιφατικά μέτρα, απέτυχαν να ελέγξουν τη συνταγογράφηση και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η λύση του clawback να μεταβληθεί από δίχτυ ασφαλείας για την τήρηση του προϋπολογισμού σε εργαλείο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.
Πέρυσι, η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 10% και η νοσοκομειακή κατά 3% περίπου, αλλά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για τα χρόνια 2020-2021-2022 έμεινε αμετάβλητη. Βεβαίως η εξαίρεση των εμβολίων από τη δαπάνη αποτελεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Το clawback έχει παραταθεί μέχρι το 2025, και αναλώνεται περισσότερη φαιά ουσία από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο επιμερισμού του παρά για τον περιορισμό του μεγέθους του. Την ίδια στιγμή προωθείται νομοθεσία για ακραίου χαρακτήρα διαπραγματεύσεις με στόχο τη μετατροπή της υπέρβασης σε έκπτωση που καταβάλλεται εκ των προτέρων και τελικά το "κουκούλωμα" της υπέρβασης με λογιστικά τεχνάσματα ώστε να επιτευχθούν και οι σχετικοί στόχοι που έχουν συμπεριληφθεί στο RRF» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι κλινικές μελέτες δίνουν πρόσβαση στην καινοτομία
Ο κ. Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), αναφερόμενος στην πανδημία της COVID-19 σημείωσε πως: «Οι πρωτοφανείς συνέργειες της φαρμακοβιομηχανίας με την ακαδημία και τη πολιτεία επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και να αναχαιτίσει την εξέλιξη της σε υγειονομική και κοινωνική καταστροφή».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του εξήρε την σπουδαιότητα των καινοτόμων φαρμάκων και των κλινικών μελετών, τονίζοντας ότι: «Οι κλινικές μελέτες δίνουν στον Έλληνα ασθενή δωρεάν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες υγείας στην ορθή κλινική πρακτική, και δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας προσπορίζοντας σημαντικά έσοδα προς την Ελληνική πολιτεία».
Δέδες: Μεγάλες στρεβλώσεις στο σύστημα υγείας
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες δήλωσε πως «Υπάρχουν έντονες στρεβλώσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που εκτός των άλλων αποτυπώνεται σε μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ιδιωτική δαπάνη για την υγεία έναντι των ευρωπαίων πολιτών».
Πρότεινε τη στενότερη «συνεργασία των Ενώσεων Ασθενών και της επιστημονικής κοινότητας ως καταλύτη για την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της αποδοχής από την Κοινωνία των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Τέλος, σε σχέση με το θέμα της υπέρβασης της φαρμακευτική δαπάνης, τόνισε πως «η κατανόηση και εξεύρεση λύσεων μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης όπου συμμετέχουν όλοι οι οργανισμοί και εταίροι της Υγείας».Την πίτα έκοψαν μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, ο Πρόεδρος του ΚεΣΥ, κ. Δημήτρης Μπούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών, κ. Νίκος Δέδες.
Μεταρρυθμίσεις και το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Ο ΣΦΕΕ ζητά ακόμη, μεταρρυθμίσεις και ενδυνάμωση του συστήματος υγείας με υιοθέτηση εργαλείων ψηφιοποίησης, πρόσβαση στα δεδομένα και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ και επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Επίσης, άμεσα απαιτεί ένα διαφορετικό πλαίσιο κινήτρων για τις κλινικές μελέτες σε σχέση με το clawback, με πιθανή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας.