ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μία κρύο, μία ζέστη στο Μαξίμου για την αξιολόγηση

Την κλήση του Ντόναλντ Τουσκ αναμένουν στο μέγαρο Μαξίμου ώστε να διαλευκανθεί το τοπίο γύρω από τη διεξαγωγή του Eurogroup, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα. Το γεγονός ότι εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από τους θεσμούς, δίνει σήμα αισιοδοξίας, όμως, η εμμονή του ΔΝΤ για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων-ρεζέρβα ενδέχεται να οδηγήσει σε οριστικό αδιέξοδο, περίπτωση κατά την οποία όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το έκτακτο Eurogroup θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη μετά το Πάσχα αλλά και ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, τότε θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η σημερινή αποχώρηση των θεσμών από την ελληνική πρωτεύουσα δίχως ημερομηνία επιστροφής σήμανε "συναγερμό" στην κυβέρνηση με τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη να σπεύδουν στο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μπαράζ με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην προσπάθεια διαμόρφωσης συμμαχιών που θα αποκρούσουν τις αυξημένες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα νομοθετημένα υπό αίρεση.

Οι διαβουλεύσεις πάντως με το ΔΝΤ -που παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- συνεχίζονται πλέον εξ αποστάσεως.

Σε κοινή τους μεσημεριανή δήλωση ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM μιλούν για πρόοδο στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που "προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".

Από τη μεριά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του, έκανε λόγο για νομικά προβλήματα στο μηχανισμό εφαρμογής των έκτακτων προληπτικών μέτρων, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε χθεσινή του δήλωση υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, κάτι που συμπίπτει με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Βούτσης: Αυτή η Βουλή δεν θα περάσει προληπτικά μέτρα

«Δεν θέλει η κυβέρνηση» να ψηφίσει τα μέτρα-ρεζέρβα, τόνισε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής, επιβεβαιώνοντας το CNN Greece που ανέφερε εδώ και αρκετές ημέρες ότι υπάρχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" αν περάσουν από τη Βουλή μέτρα-ρεζέρβα.

« Δεν είναι ότι δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να το περάσουμε», είπε ο κ. Βούτσης στη συνέντευξή του στο Βήμα FM, αναφερόμενος στο προληπτικό πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του κ. Βούτση ήταν απόλυτη, λέγοντας «δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση. Αλίμονο αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη «μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων, δεν έχει κλείσει κανένας δρόμος, αναγνωρίζουμε όλοι το έδαφος των πραγματικών διαφωνιών και των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνεται. Δεν φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υπαναχωρούν στη συμφωνία του καλοκαιριού, πλην Σόιμπλε».

Εκτίμησε ότι τελικά «θα έχει καλή κατάληξη, είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης».

Τα εκλογικά σενάρια

Στην περίπτωση του «κακού σεναρίου», αν δηλαδή οι δανειστές επιμείνουν στη συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων άμεσα, δεν πρέπει να αποκλείεται η εφαρμογή ενός plan B, είτε πρόκειται για πρόωρες κάλπες, είτε για κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό περιλαμβάνει επιχείρηση προσέγγισης και με άλλα κόμματα προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας και της συμμετοχής κι άλλων κομμάτων –ή έστω βουλευτών- στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης