Οι στόχοι της Αθήνας στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες
Με μίνιμουμ ένα καρέ στόχων που δίνουν ελληνικό σφυγμό στη συζήτηση στις τάξεις των «27», μπαίνει η ελληνική αποστολή στο τερέν της άτυπης Συνόδου Κορυφής που φιλοξενείται από τη γαλλική προεδρία στις Βερσαλλίες.
Κεντρικό ζητούμενο για την Αθήνα είναι η διατήρηση της ταχύτητας που χαρακτήρισε τη λήψη αποφάσεων των κυρώσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και για τα επόμενα βήματα που καλείται να κάνει η ευρωπαϊκή οικογένεια, τόσο στον βραχυπρόθεσμο όσο και στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το σήμα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «μπολιάσει» την επικείμενη διαβούλευση των ευρωπαίων ηγετών με το σχέδιο έξι μέτρων άμεσης και κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των ακραίων ανατιμήσεων στην ενέργεια. Στην αιχμή του βρίσκεται η ευρωπαϊκή παρέμβαση, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς επίσης στο περιθώριο κέρδους στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως τόνισε και κατά την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο:
«Είναι η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία σε ακραίες συνθήκες -όπως αυτές που βιώνουμε τώρα- οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα».
Σάλπισμα που έδωσε και μέσω της επιστολής του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέροντας ότι το Σχέδιο των έξι σημείων σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες και οι οικονομίες των κρατών-μελών της, αλλά και η παγκόσμια οικονομία, δεν θα υποφέρουν αδικαιολόγητα σε μια περίοδο που ήδη χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις».
Οι επιδιώξεις
Η ελληνική αποστολή αναμένεται να βάλει στο τραπέζι της Άτυπης Συνόδου Κορυφής, πακέτο προτάσεων για τη συνολική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης. Στην προμετωπίδα τους βρίσκεται το πλάνο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών οικονομιών οι οποίες δοκιμάζονται από την σφοδρότητα του κύματος των κερδοσκοπικών, όπως χαρακτηρίζονται, ανατιμήσεων.
«Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι θα πρέπει να δούμε τόσο τον μεσοπρόθεσμο, όσο και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όμως και η βραχυπρόθεσμη αναταραχή είναι τόσο μεγάλης κλίμακας. Kαι επιβάλλει ένα τόσο μεγάλο βάρος στους καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις μας, το οποίο δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών μας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μέσω της συνέντευξής του στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπέρ της εξαίρεσης
Στην ελληνική παρέμβαση είναι ενταγμένα και σχέδια για την ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, με την επιτάχυνση της εισόδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Οι τέσσερι αυτοί πυλώνες συγκροτούν τελικά μια νέα ευρωπαϊκή αντίληψη την οποία καλείται να οικοδομήσει η Ένωσή μας ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η Αθήνα θα επιμείνει στην προώθηση του σχεδίου για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η ελληνική παρέμβαση θα εστιάζει στην ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών μελών και θα ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των συγκεκριμένων δαπανών όπως επίσης και των ενισχύσεων για την ενεργειακή κρίση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι ευρωπαϊκοί προβολείς
Η πρόταση Μητσοτάκη πάντως, όπως μετέδιδαν αρμόδιες πηγές, κερδίζει συνεχώς το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Θέση στην έντονη συζήτηση που διεξαγόταν παραμονές της Συνόδου, πήρε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Eric Mamer, οπ οποίος σχολίασε συγκεκριμένα:
«Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας», ανέφερε.
Στην ελληνική γραμμή στοιχήθηκε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν ΜακΓκρέγκορ: «Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού», ήταν η αναφορά που διέτρεξε τη δημόσια τοποθέτησή της.
«Ρωγμές» για την άμεση απεξάρτηση
Προ του ραντεβού στις Βερσαλλίες είναι ορατές οι αποστάσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και για το φιλόδοξο - όπως χαρακτηρίζεται - σχέδιο μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 2/3, μέσα σε 12 μήνες, που έχουν εκπονήσει οι υπηρεσίες της Κομισιόν.
«Με ρωτήσατε εάν πιστεύω ότι μονομερώς, ως Ευρώπη, μπορούμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη μια στιγμή στην άλλη. Και η απάντησή μου είναι ότι προφανώς αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Γερμανός Καγκελάριος αναφορικά με τον πήχη που επιχειρείται να μπει από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Όλαφ Σόλτς έχει προειδοποιήσει ότι ο αποκλεισμός των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί «εν μια νυκτί».
Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης επί του οποίου αναμένεται εκτενής συζήτηση, προβλέπει την δέσμευση των «27» για σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Κεντρικοί άξονες του πλάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μεταξύ άλλων η αύξηση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη μείωση της ζήτησης μέσω μέτρων απόδοσης.
Απόσταση για το ευρω-ομόλογο
Η πρόταση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους για τη υποστήριξη της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, με χρηματοδότηση των σχεδίων που αφορούν στις ενεργειακές υποδομές καθώς επίσης στις οικονομικές παρενέργειες της ουκρανικής κρίσης, φαίνεται να προσκρούει στον σκεπτικισμό των «τσιγκούνηδων» του Βορρά. Κεντρικό επιχείρημα του παραδοσιακού μπλοκ είναι η χρονική εγγύτητα ενός νέου, ευρωπαϊκού δανεισμού με το λανσάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στην Αθήνα δεν παραβλεπόταν, ότι ευρωπαϊκοί παράγοντες κόντρα στο κλίμα ευφορίας, έβαζαν «πάγο» στα σχέδια έκδοσης ακόμη ενός ευρωπαϊκού χρεογράφου.
Τα βλέμματα στην Κριστίν Λαγκάρντ
Την ίδια στιγμή και εν μέσω των ζοφερών προβλέψεων για την τάση που θα διαγράψει η παγκόσμια οικονομία λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία, τα κυβερνητικά βλέμματα, με πρώτα εκείνα των επιτελών της οδού Νίκης, είναι στραμμένα στην Φρανκφούρτη. Εντός της ημέρας άλλωστε αναμένεται να χαραχτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η πολιτική των επιτοκίων, για την οποία κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι ότι δεν θα περιλαμβάνει την διπλή αύξηση, η οποία αρχικά προεξοφλείτο.