ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτήρια της νέας πρωτοβουλίας Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Στην κυβέρνηση στρέφουν τους προβολείς στη ρητή αναφορά για την ανάγκη μιας κοινής απάντησης στις ενεργειακές ανατιμήσεις, την οποία, επιδίωξε ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του. INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση της κινητοποίησης για την εξεύρεση μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης στη φάση της μορφοποίησης της τελικής λύσης.

Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους δυο πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για την άμβλυνση των συνεπειών που δοκιμάζουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το πρώτο βήμα

Στην κυβέρνηση στρέφουν τους προβολείς στη ρητή αναφορά για την ανάγκη μιας κοινής απάντησης στις ενεργειακές ανατιμήσεις, την οποία, επιδίωξε ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του, και ενέταξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματα της έκτακτης συνεδρίασης του, τον περασμένο Φεβρουάριο. Προέκταση της είναι η ελληνική πρόταση που προβλέπει τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης και η οποία με ενδιάμεσο σταθμό διαβούλευσης την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, διευρύνει συνεχώς τον κατάλογο των υποστηρικτών της, στον ευρύ κύκλο της ευρωπαϊκής συζήτησης που διεξάγεται.

Η νέα πρωτοβουλία

Στο μωσαϊκό των ελληνικών ενεργειών όμως προστίθεται ακόμη μια ψηφίδα. Πρόκειται για την νέα πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Όπως δημοσιοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία φιλοτεχνεί στον καμβά των ευρωπαϊκών λύσεων τις στοχευμένες παρεμβάσεις που βρίσκονται στη φαρέτρα της ΕΕ, για τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Κεντρικός άξονας της πρότασης είναι ότι η κρίση στην Ουκρανία - που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Ευρώπη επί δεκαετίες- υπερβαίνει τη δυνατότητα του μηχανισμού της αγοράς να τιμολογήσει το αέριο. Καθ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, και κατά συνέπεια θα μειωθεί το βάρος που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Καμία χώρα δεν είναι αλώβητη. Επομένως, χρειάζονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Οι άξονες

Παρά τα επίμονα ερωτήματα, ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα αποκαλυπτήρια της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κατά την περιγραφή που έδιναν συνομιλητές του, η επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοχλού που θα φρενάρει τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, και το αποτέλεσμα τους θα είναι ορατό στην τσέπη των ευάλωτων καταναλωτών. Πάντως το κόστος της ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο και της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο εθνικός πυλώνας

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται γραμμικά και το σχέδιο των εθνικών δράσεων που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Για το πλέγμα των μέτρων που ήδη υλοποιούνται, έχουν διατεθεί κονδύλια που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ύψος και την περίμετρο των στοχευμένων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα για την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων.

Θα πλαισιώσουν την δρομολογημένη, δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, από τον ερχόμενο Μάιο, την άμεση εφαρμογή της νέας, μόνιμης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την κρατική επιδότηση 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών, έως ότου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της «Δεύτερης Ευκαιρίας».

Ακόμη με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν μπορεί το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021, ενώ καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης