ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε την Τρίτη, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσέλθουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Επί τάπητος θα τεθούν η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή για το περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της ΕΕ.

Τη σύνοδο είχε προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα που απηύθυνε την 3η Μαρτίου μιλώντας για «αλλαγή εποχής» κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και σημειώνοντας πως «η δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας» και πως «η ελευθερία μας δεν είναι πλέον δεδομένη». Ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα παραμείνει σε επαφή «όσο μπορεί και όσο χρειάζεται» με τον Ρώσο πρόεδρο ώστε να αποτραπεί «διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης».

«Η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Στις 10 και τις 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, θα φέρω κοντά τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για μία συνόδο προκειμένου να συζητήσουμε επί αυτών των ζητημάτων. Η Ευρώπη έχει επιδείξει ενότητα και αποφασιστικότητα. Έχει εισέλθει σε νέα εποχή. Πρέπει να συνεχίσουμε» είχε υπογραμμίσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί επί μακρόν την Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο στο πεδίο της ασφάλειας, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές και στρατηγικές της ικανότητες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου κρατά τα ηνία της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα, Κυριακή, ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται καθημερινά, η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς να εμπλακεί ευθέως.

Πέραν του μπαράζ κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με στόχευση τη διεθνή απομόνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν και την «πολεμική μηχανή» της Ρωσίας, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει λάβει επίσης απόφαση τη χρηματοδότηση της αγοράς όπλων για εμπόλεμη χώρα.

Η Ένωση κινείται σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Δύσης, που συνολικά επιδίδονται σε ελιγμούς χειρουργικής ακριβείας προς αποφυγή διάχυσης του πολέμου -εξ ου και απορρίπτονται οι εκκλήσεις εκ μέρους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.