ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κρέμονται» από τα χείλη του Τουσκ για συμβιβασμό

EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία πρόκειται να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, «να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων».

Εχθές, ο Τουσκ απέρριψε το ελληνικό αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουν κι ότι θα πρέπει να οριστεί ένα Eurogroup, τις επόμενες ημέρες για την επίλυση των διαφορών.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ντ. Τουσκ έχει ζήτησει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στόχευε σε μια πολιτική διαπραγμάτευση για την άρση του αδιεξόδου στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει καθυστερήσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Μετά τον Σόιμπλε και από τα πλέον επίσημα χείλη απερρίφθη το αίτημα της ελληνικής πλευράς για σύγκληση Συνόδου Κορυφής.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος δεν βλέπει καμία ανάγκη για Σύνοδο ενώ παράλληλα «παραμένει προσηλωμένη» στην άποψη ότι το θέμα της Ελλάδας πρέπει να το χειριστεί το Eurogroup.

Τώρα, η «μπάλα» βρίσκεται στα χέρια των υπουργών Οικονομικών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση ενώ παράλληλα να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η στάση των περισσότερων Ευρωπαίων συγκλίνει με την θέση του ΔΝΤ για την λήψη προληπτικών μέτρων, όπως δήλωσε εχθές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup

«Οι αισιόδοξοι θα πουν, δεν τα χρειαζόμαστε, άρα είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε κάτι αν νομίζεις ότι δεν το χρειάζεσαι. Οι απαισιόδοξοι θα πουν, τα χρειαζόμαστε επειδή μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να εκτροχιαστεί. Κατά συνέπεια νομίζω πως τόσο οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι θεωρούν πως είναι απαραίτητα».

Ο Ντάισελμπλουμ παράλληλα επιχείρησε εχθές να υποβαθμίσει τις εντάσεις της ελληνικής πλευράς, λέγοντας πως δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.

«Πολλές χώρες έχουν συμπεριλάβει τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα στους προϋπολογισμούς τους», είπε. «Πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, δεν είναι θέμα αρχής. Έχει να κάνει με τον σχεδιασμό.»

ΗΠΑ και ΔΝΤ συντάσσονται πλήρως

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο Νέιθαν Σιτς, αρμόδιος για διεθνή οικονομικά θέματα, δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει τη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει από την πλευρά τους να δεχτούν ελάφρυνση του χρέους.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αν δεν εκπληρωθούν οι όροι που έχει θέσει.

Η οργή του Γιούνκερ

Η άκαμπτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράλογη την απαίτηση του ΔΝΤ.

Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ η οποία ενδεχομένως να φέρει πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρκετοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την λήψη προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκεί η ψήφιση του μηχανισμού που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η δυσαρέσκεια της Κομισιόν έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, η οποία αντίθετα από την εκτίμηση του Ταμείου για έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2015, εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης