ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιθανή μία συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Το σενάριο της Κωνσταντινούπολης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους Presidential Press Service via AP, Pool

Πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι το «παράθυρο» για μια συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν δεν είναι απλώς ανοιχτό αλλά είναι πιθανόν να έχει θέα στην Κωνσταντινούπολη.

Για την πρώτη επαφή των δυο ηγετών εντός του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του την περασμένη εβδομάδα δεν εξέφρασε μόνο την ετοιμότητα του να βρεθεί για ακόμη μια φορά ενώπιος ενωπίω με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha είχε αναφέρει ό,τι: «θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση». Διατύπωση από την οποία συνάγεται το συμπέρασμα, ότι ήδη μέσω του διαύλου απευθείας επικοινωνίας, Αθήνας και Άγκυρας, λαμβάνουν χώρα οι σχετικές προετοιμασίες για ένα ραντεβού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως λειτουργεί ως επιβοηθητικός παράγοντας το καλεντάρι των επικείμενων ταξιδιών του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να παρευρίσκεται στο Φανάρι στις 13 Μαρτίου, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ταυτοχρόνως η Κωνσταντινούπολη αποτελεί παραδοσιακά για τον Τούρκο Πρόεδρο, τον προορισμό για την ανάπαυλα των Σαββατοκύριακων. Συνεπώς συντρέχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί το τετ-α-τετ.

Κατά την παρέμβαση του στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας, είχε μεταδώσει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και δη στον Τούρκο Πρόεδρο, το μήνυμα ότι το παράθυρο του απευθείας διαλόγου και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, είναι ανοιχτό. «Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη παρέμβαση του στη Βουλή, για το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είχε εξηγήσει: «υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, τα οποία αφορούν και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μάλιστα, πως δεν είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική καθώς επίσης ό,τι ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου: «Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή τη συζήτηση με την πίστη των επιχειρημάτων μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην συνέντευξη του στον Alpha, ο πρωθυπουργός είχε δώσει και το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων από μια ενδεχόμενη, νέα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν: «…δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία».

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η συνάντηση των δυο ηγετών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να κατέβουν οι τόνοι αλλά και για να σταματήσει η αναθεωρητική ρητορική. «Να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση». Είναι η φράση που με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνει το ελληνικό αφήγημα, ό,τι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης