Στις Βρυξέλλες ο Μηταράκης για την κατάσταση στην Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει εντός της ημέρας, Τετάρτη 2 Μαρτίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αύριο, Πέμπτη 3 Μαρτίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με κύρια θέματα την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της εισόδου προσφύγων σε κράτη-μέλη, καθώς και τη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα 24ωρα της διεξαγωγής του πολέμου έφτασαν στη χώρα μας δεκάδες οικογένειες από την Ουκρανία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τα πυρά του πολέμου.
Οι προσφυγικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα ενώ σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως: η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας αλλά και η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα», έχει αναφέρει και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
Ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων ότι «όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».
Σχετικά με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «πολλοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που θα έρθουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί».