ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ψέματα Μητσοτάκη για τα ενεργειακά» στην ομιλία του στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Βουλή INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε εκτεθειμένος από τη συζήτηση στη Βουλή για την Ουκρανία, γι’ αυτό και κατά τη δευτερολογία του αναγκάστηκε, να χαμηλώσει κατά πολύ τους τόνους, απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την πρωτολογία του.

Ταυτοχρόνως, θεωρούν, πως οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα ήταν κρυστάλλινες, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή τη στάση του κόμματος: απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια, όχι στην αποστολή πολεμικού υλικού και σε κυρώσεις που πλήττουν τομείς, όπως ο πολιτισμός κι ο αθλητισμός.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να τονίσει πως η ακρίβεια δεν είναι φαινόμενο που προέκυψε την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά έχει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολύ μεγάλες ευθύνες ως προς τη διόγκωσή του.

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, σχολιάζουν πως όσα ισχυρίζονται κυβερνητικοί βουλευτές περί αναγκαστικής επιλογής ανάμεσα στις επιδοτήσεις και στη μείωση του ΕΦΚ για τα καύσιμα, μόνο ως πικρόχολο αστείο μπορεί να ακούγονται, από μια κυβέρνηση που έχει φτάσει τις απευθείας αναθέσεις κοντά στα επτά δισ. ευρώ και συνεχίζει.

Στο μεταξύ, στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν, πως ο πρωθυπουργός αξιοποίησε για μια ακόμα φορά την τριτολογία του και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να απαντήσει, αυτήν τη φορά για να πει ψέματα για τα ενεργειακά, πέρα από το ότι ομολόγησε ότι το περασμένο καλοκαίρι κάηκαν μισό εκατομμύριο στρέμματα κι εκατοντάδες σπίτια, χωρίς να φυσά καθόλου.

Ειδικότερα, σημειώνουν, πως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα οφέλη των ΑΠΕ έναντι του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος, αλλά δεν είπε πως με δική του επιλογή η «βίαιη και χωρίς σχέδιο» απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε το 2019, ήταν το προκάλυμμα για τη δέσμευση της χώρας μας σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, το οποίο είναι εισαγόμενο, ορυκτό καύσιμο και πλέον πανάκριβο κι όχι προς τις ΑΠΕ.

Προσπάθησε επίσης -πάντοτε κατά την Κουμουνδούρου- να παρουσιαστεί υπέρμαχος των ΑΠΕ, οι οποίες ρίχνουν τις τιμές ενέργειας, αλλά απόκρυψε πως αυτό οφείλεται στο μηχανισμό στήριξης των έργων ΑΠΕ με εισαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών που ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρότι παράλαβε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, παράδωσε πλεονασματικό το 2019 στην κυβέρνησή του.

Επιπλέον, παρατηρούν πως ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά δεν είπε πως η κυβέρνησή του έχει παγώσει εδώ και δυόμισι χρόνια το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ώστε να αναπτύσσονται με κανόνες, κατανομή κι ορθή χωροθέτηση.

«Ξέχασε, επίσης, πως η δική του κυβέρνηση επέβαλε χαράτσι 6% σε μεγάλα και μικρά έργα ΑΠΕ για το έτος 2020 όταν και χρεωκόπησε εκ νέου τον ΕΛΑΠΕ. Ούτε, φυσικά, αναφέρθηκε στις ενεργειακές κοινότητες, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να διαχυθούν τα οφέλη των ΑΠΕ και της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρη την κοινωνία, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη παγώνει και υποβαθμίζει εδώ και δυόμισι χρόνια. Για να αντικρούσει, εξάλλου, την κριτική μας σχετικώς με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά για τις τιμές φυσικού αερίου κατάθεσε ως επιχείρημα πως γίνονται συναλλαγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Η αλήθεια είναι ότι αγοράζουμε φυσικό αέριο 30% ακριβότερα συγκριτικώς με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στην γειτονική Βουλγαρία από την αρχή του έτους», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης