ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Ευρώπη η πρόταση Μητσοτάκη για τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Το κυβερνητικό πηδάλιο είναι σταθερά στραμμένο, στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης της διεθνούς κινητοποίησης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της, καθώς επίσης στην επιφυλακή για τις ενδεχόμενες παράπλευρες παρενέργειες.

Την Τετάρτη το υπουργικό

Οι δραματικές εξελίξεις επιφέρουν και τροποποιήσεις στον προγραμματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό καλεντάρι, μεταθέτοντας για την προσεχή Τετάρτη τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που καθιερωμένα συνεδριάζει την τελευταία ημέρα κάθε μήνα. Στην εβδομάδα που εκκινεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει ακόμη έναν κύκλο διευρυμένων επαφών και ενεργοποιεί το δίκτυο των απευθείας συνομιλιών με τις πρωτεύουσες των συμμάχων – χωρών.

Η Αθήνα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πολεμική κρίση, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα κέντρα των αποφάσεων, πρωτοστατώντας στον συντονισμό αλλά και στην κρυστάλλινη τοποθέτηση έναντι των ρωσικών ενεργειών. Μόνο τυχαία δεν ήταν η ακαριαία επισημοποίηση της στήριξης στην αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με την αποβολή της από το δίκτυο διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, όπως επίσης η απόφαση για την άμεση ικανοποίηση του ουκρανικού αιτήματος, για την αποστολή προμηθειών αμυντικού υλικού.

Η ενεργειακή κρίση

Από την άλλη η κυβέρνηση διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή διαβούλευση για το αντίδοτο των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, που θα επιδεινωθούν. Η ελληνική πρόταση στην γαλλική προεδρία, που συνυπέγραψαν Ρουμανία και Βουλγαρία, έφεραν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, με αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον το δικό της πλάνο, που προετοιμάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, βάζει μια βάση στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Αρμόδιες πηγές μάλιστα, μετέδιδαν στο CNN Greece, το ενδεχόμενο μετά την ανάλυση των δεδομένων, να υπάρξει και η ανακοίνωση νέων μέτρων με πανευρωπαϊκή υπογραφή.

Το ελληνικό σχέδιο, σε συνέχεια της πρότασης που κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήδη βρίσκεται στα χέρια των εκτελεστικών αντιπροέδρων της Κομισιόν, Frans Timmermans και Margrethe Vestager, των Επιτρόπων Οικονομίας και Ενέργειας, Paolo Gentiloni και Kadri Simson καθώς επίσης στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, Barbara Pompili.

Το ελληνικό σχέδιο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση - EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF). Ο σκοπός του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης είναι να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως τους πιο ευάλωτους και να περιορίσει την επιβάρυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι άξονες του σχεδίου προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δημιουργήσει έναν Μηχανισμό Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων από τον ECSF για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε ότι αφορά στο ύψος της χρηματοδότησης θα καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας ή από τα ετήσια έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κάθε Κράτους Μέλους. Στην πρόταση γίνεται διακριτή αναφορά στην πρόβλεψη που θα ληφθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε αυτά τα δάνεια να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

Η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται σε μία περίοδο 12 έως 15 ετών με τη λήψη μέτρων που θα αποφασίζει το κάθε Κράτος Μέλος. Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές στα μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα μελλοντικά έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων και η επιβολή εισφοράς στην κατανάλωση ενέργειας.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας για το Κίεβο - Σήμερα οι συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης