ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς τεκμηριώνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για ακρίβεια - ενεργειακή επάρκεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει σε όποιον συνομιλεί μαζί του τη μεγάλη του ανησυχία τόσο για την κρίση ακρίβειας όσο και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία φοβάται πως η ρωσική εισβολή θα επιδεινώσει την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί και με προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εκτιμά, πριν καν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα στην Ουκρανία.

Όπως παρατηρούν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κρίση στην Ουκρανία βρίσκει την Ελλάδα με πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα λόγω χειρισμών Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα βιώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση έχοντας ένα επιπλέον βαρίδι, τις πολλαπλές συνεχιζόμενες καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα να έχει ήδη εδώ και έξι μήνες ρεκόρ ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών Μητσοτάκη. Οπότε κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί η έκρηξη τιμών ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης πέφτει στο κενό, αφού αυτή έχει έρθει πολύ νωρίτερα εδώ και μήνες και οι πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το βιώνουν στην τσέπη τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ειδικότερα, τονίζουν πως τα ενδογενή χαρακτηριστικά της κρίσης ακρίβειας στο ρεύμα αποδεικνύονται από τις αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2021, όπως και τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όλο δηλαδή το 2022.

«Μόλις την Πέμπτη, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καταγράφηκε νέα αύξηση 34% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπρόσθετα στις μέχρι σήμερα αυξήσεις που έχουν έρθει λόγω χειρισμών Μητσοτάκη. Και, φυσικά, αυτές οι αυξήσεις στην ενέργεια συμπαρασύρουν όλη την αγορά και φτάνουν μέχρι το ράφι, την ώρα που το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού, το οποίο οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, συνεχίζεται», τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Τα στοιχεία που καταδεικνύουν, σύμφωνα πάντοτε με την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη για τον πρωταθλητισμό ακρίβειας της Ελλάδας στις τιμές ηλεκτρισμού είναι:

-Η επιλογή της να αυξήσει κατά 15% με 20% το τιμολόγια της ΔΕΗ ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση που θα ερχόταν από την ψηφισμένη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2019, κίνηση που ξεκίνησε αυξήσεις σε όλη την αγορά ενέργειας.

-Η επιλογή της να προσδέσει την Ελλάδα στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, εισαγόμενο κι ακριβό φυσικό αέριο πίσω από την «κούφια και χωρίς σχέδιο εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης» (η Ελλάδα έβαλε το πιο σύντομο deadline στην Ευρώπη). Στην κατεύθυνση αυτή συνέτειναν και τα «εγκληματικά λάθη» της ΔΕΗ (π.χ. ομολογιακό δάνειο 2021 με «πράσινη» ρήτρα, άρα μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο) κι επιλογές που κατέληξαν σε βίαιη αδρανοποίηση των λιγνιτικών πεδίων, αλλά και σε κινδύνους επάρκειας ρεύματος το 2021.

-Η ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ (για παράδειγμα, τον Απρίλιο 2020 η ΔΕΗ πουλούσε τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική).

-Η ανοχή της στη λειτουργία καρτέλ με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και στη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλει και η ΕΒΙΚΕΝ (Ελληνική Ενεργοβόρος Βιομηχανία).

-Η εκκίνηση λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το Νοέμβριο του 2020, χωρίς επαρκή προετοιμασία κι εργαλεία ρύθμισης κι ελέγχου, αφήνοντας τις λύσεις στην αγορά.

-Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών και των δικτύων (απώλεια πλειοψηφίας της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ, πώληση 100% του δικτύου φυσικού αερίου- ΔΕΠΑ Υποδομών-) με αποτέλεσμα να χάσει ενεργειακά εργαλεία.

- Η ανοχή «παιχνιδιών» των καθετοποιημένων παραγωγών που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές στην αγορά εξισορρόπησης στην έναρξή της (από Νοέμβριο 2020).

-Η αδράνεια των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κι Επιτροπή Ανταγωνισμού-, «με ευθύνη ή και με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

-Η άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου (εργαλεία «hedging»), όπως είναι τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια, που καθορίζουν την πλειονότητα των ποσοτήτων εμπορίας στην Ευρώπη και προβλέπονται στο Target Model.

Επιπλέον, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν πως τα δημοσιεύματα για υψηλή έως υψηλότατη κερδοφορία της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης τιμών κι από τους παρόχους και τους παραγωγούς, αλλά προτιμούν να γράφουν κέρδη για να εξασφαλίζουν τα χρυσά bonus των «γαλάζιων παιδιών».

«Την ίδια περίοδο αυξάνονται συνεχώς οι θέσεις διευθυντών με στελέχη από την αγορά με χρυσές αμοιβές στους ενεργειακούς φορείς του Δημοσίου, όπου καταργήθηκαν το ΑΣΕΠ, αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους. Μπροστά στα αδιέξοδα που οδηγούν σε ντόμινο αδυναμίας πληρωμών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και μείωση των τιμών με μείωση, για παράδειγμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Μία τέτοια επιλογή είναι η μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων στα καύσιμα που περιλαμβανόταν στις προτάσεις της εργαλειοθήκης της ΕΕ. Η πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, που έχει υιοθετηθεί από 18 χώρες της ΕΕ, θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα σε νοικοκυριά, δεδομένου ότι θα μείωνε το κόστος ζωής και το μεταφορικό κόστος που επιβαρύνει σήμερα όλη την οικονομία», υπογραμμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, με την εφαρμογή των προτάσεων του κόμματος για τον ΕΦΚ- έχει καταθέσει δύο σχετικές τροπολογίες που έχει απορρίψει η κυβέρνηση- θα είχαμε άμεση ωφέλεια:

- 300 ευρώ στον τόνο πετρελαίου θέρμανσης.

- 100 ευρώ το μήνα για βενζίνη Ι.Χ.

- Έξι ευρώ για κάθε γέμισμα ΙΧ diesel.
- 450 ευρώ το μήνα για φορτηγό μεταφορών Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

- 2.000 ευρώ για τον αγρότη το χρόνο.

Παραλλήλως, εκτιμούν πως είναι αυτονόητη η ανάγκη κρατικής παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους ιδιώτες παρόχους: «Κάτι αντίστοιχο γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τόσο εκρηκτικές αυξήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, στην οποία ο Εμανουέλ Μακρόν προχωρά σε κρατική ενίσχυση, πλαφόν στα τιμολόγια και στο βάθος πλήρη κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού EDF, ενώ στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης μιλά εδώ κι έξι μήνες για παροδικό φαινόμενο και περιμένει την αυτορρύθμιση της αγοράς. Τα πιο δύσκολα για την κοινωνία είναι μπροστά, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και η φθορά του πρωθυπουργού απλώς θα επιταχύνεται έτι περαιτέρω», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης