ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Πεντάγωνο ο Μητσοτάκης - Ενημερώνει Σακελλαροπούλου για τη Σύνοδο Κορυφής

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να επεκτείνει την εμβέλεια των ελληνικών θέσεων, και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Το «ταμείο» που κάνει η ελληνική διπλωματία μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα παρουσιάσει τις επόμενες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πριν ανοίξει ο νέος κύκλος επαφών και πρωτοβουλιών της Αθήνας για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και των παρενεργειών της.

Στο bunker ο Μητσοτάκης

Τα συμπεράσματα των μαραθώνιων συζητήσεων που οδήγησαν στο πρώτο πακέτο, αυστηρών αντιποίνων κατά της Μόσχας για την πολεμική εισβολή στη Ουκρανία, αλλά και οι εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της καθιερωμένης συνάντησης του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να επεκτείνει την εμβέλεια των ελληνικών θέσεων, και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ που συγκαλείται εκτάκτως από τον Γενικό Γραμματέα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για τη συμμετοχή του μάλιστα στην ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Πεντάγωνο, όπου υπάρχει και η πιστοποιημένη – σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ- αίθουσα.

Ταυτοχρόνως θα είναι μια ευκαιρία για να δει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα που συνθέτουν τα επιτελεία με τη βοήθεια του εγχώριου δικτύου πληροφοριών και παρατήρησης για τις εξελίξεις στην περιοχή που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Τα κέρδη

Η Αθήνα πάντως προσμετρά στα κέρδη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την αναφορά των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στην ανάγκη λήψη έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας που αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα πονοκέφαλο για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Προσθήκη που υιοθετήθηκε μετά από την πρόταση αλλά και τις ενέργειες της ελληνικής αποστολής. Την άμυνα όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, απέναντι στις εξελίξεις που μπορεί να πλήξουν τις ήδη ευάλωτες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση και στη σημασία των σκληρών κυρώσεων που επιδίωξε κατά της Μόσχας.

Η γκρίνια για Μακρόν

Η αρχή της ομοφωνίας υπερίσχυσε, όχι όμως στο μέγιστο των επιδιώξεων που ετέθησαν από την αυλαία των συζητήσεων. Οι κλειστές πόρτες και τα απενεργοποιημένα κινητά δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν την εύθραυστη σύγκλιση αλλά και τις καταγεγραμμένες διαφωνίες, όπως αυτή αποδίδεται με διαρροές από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Καταρχάς για την πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν να επικοινωνήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, εν μέσω του σφυροκοπήματος της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις, που έτυχε της αποδοκιμασίας των ευρωπαίων διπλωματών. Αρμόδιες πηγές, εξέπεμπαν το μήνυμα ότι η κίνηση Μακρόν, ήταν λανθασμένη καθώς δεν είχε προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση και ταυτόχρονα θολώνει την εικόνα της ευρωπαϊκής ενότητας.

Τα δυο στρατόπεδα

Επιπλέον για τα στρατόπεδα που δημιούργησε εντός της συνεδρίασης η πρόταση να συμπεριλαμβανόταν στις κυρώσεις ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT. Υπέρ της βαριάς κύρωσης, έλαβαν προωθητικές θέσεις η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Το καρέ των υπέρμαχων, έβλεπε στην υιοθέτηση τη πρότασης τους, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού όπλου ακριβείας κατά της αχιλλείου πτέρνας της Ρωσίας.

Προσέκρουσε όμως στο τείχος, το οποίο ύψωσε το μπλοκ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, που αρνήθηκε να παράσχει τη στήριξη του στην εισήγηση των άλλων συμμάχων.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT θα καθιστούσε αδύνατη την αποστολή χρημάτων από και προς τη χώρα από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κάτι τέτοιο θα είχε ισχυρό αντίκτυπο στις ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν ξένους πελάτες, ενώ θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τη ρωσική οικονομία.

Τα ανοιχτά «μέτωπα»

Την ίδια στιγμή, το τοπίο ακόμη είναι θολό για τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων.

Όπως μεταδιδόταν από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, οι Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να εντάξουν αυτήν την πρόβλεψη στην επόμενη φάση των κυρώσεων. Προς επίλυση παραμένει το μέτωπο που αφορά στην αντιμετώπιση νέων ροών.

LIVEBLOG Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια ανάσα από το Κίεβο οι Ρώσοι - Συνεχείς εκρήξεις στην πρωτεύουσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης