ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Χέρτζογκ: «Να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας στα εδάφη της»

Συνάντηση Μητσοτάκη με Χέρτζογκ: «Να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας στα εδάφη της»
Μητσοτάκης: Να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

«Κατάφωρη και απρόκλητη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου » χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν πολύ αυστηρά μέτρα, και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και προσέθεσε με νόημα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων και την προστασία της ελευθερίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα».

Προσέθεσε επίσης ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ισραηλινό Πρόεδρο του υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ το 1990, αποκαθιστώντας όπως είπε, μια ιστορική αδικία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και εξέφρασε την ανησυχία του για την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας και τους Ισραηλινούς στην Ουκρανία.

mitsotakis-7.jpg
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Είστε προσωπικός μου φίλος εδώ και πολλά χρόνια και συγκινήθηκα πραγματικά όταν συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε φωτογραφίες από τη συνάντηση ανάμεσα στον πατέρα μου και τον δικό σας μετά την ιστορική απόφαση του πατέρα σας να αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ, κάτι που εκκρεμούσε επί πολύ καιρό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ τόνισε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις προχωρούν παραγωγικά με εξαιρετικό τρόπο και σήμερα τα δυο κράτη είναι πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι.

Σημείωσε ακόμη ότι παρακολουθεί από κοντά «τη μεγάλη σας επιτυχία, στο οικονομικό πεδίο και σε τόσα άλλα πεδία"» και εκτίμησε ότι «μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, της περιφερειακής ασφάλειας καθώς και σε τόσα πολλά άλλα ζητήματα».