Επίσκεψη Χερτζόγκ στην Ελλάδα: Το άδειασμα Ερντογάν, τα επόμενα βήματα στην ελληνοϊσραηλινή συμμαχία
Η άφιξη του προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα έρχεται να προσθέσει ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της στρατηγικής συνεργασίας την οποία Αθήνα και Τελ Αβίβ μεθοδικά σφυρηλατούν τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Δείγματα για την υφή αυτής της σχέσης φρόντισε να δώσει ο Ισαάκ Χερτζόγκ, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών που η Άγκυρα καλλιεργούσε ως ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Χερτζόγκ.
Κόβοντας τα τουρκικά «φτερά»
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, διασκέδασε και την ανησυχία που επικρατούσε στη δυτική πλευρά του Αιγαίου, για την επικείμενη μετάβαση του στην Τουρκία. Ο Ισαάκ Χερτζόγκ όμως διέλυσε τα σύννεφα των επικοινωνιακών εντυπώσεων που δημιουργούσε η υποβολιμαία, τουρκική προσπάθεια να αναβαθμίσει την ατζέντα αυτών των επισκέψεων.
Κατέστησε σαφές ότι το αντικείμενό της, εστιάζει απόλυτα στην μεσογειακή καμπάνια στην οποία πρωτοστατεί, για την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη δεν παραβλέπεται η εύγλωττη σημειολογία στη χρονολογική σειρά των επισκέψεων, καθώς αμέσως μετά την Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ θα ταξιδέψει στη Λευκωσία.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψή του στην Ελλάδα, έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία το momentum των διμερών σχέσεων υποσκελίζει τα καταγεγραμμένα ιστορικά ύψη. Την ίδια στιγμή η τουρκική ηγεσία πασχίζει να ρίξει γέφυρες προς το Ισραήλ ώστε να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις που διέρχονται εδώ και καιρό από παγετώνια περίοδο.
Η αμυντική συνεργασία
Στον αντίποδα μεγεθύνεται συνεχώς το αποτύπωμα στη συνεργασία Αθήνας και Τελ Αβίβ. Δεσπόζει η αμυντική συνεργασία, και ως το μαργαριτάρι στο «στέμμα» της, αναδεικνύεται το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Η διακυβερνητική συμφωνία ανέρχεται στα 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems θα ηγηθούν της ίδρυσης ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ακολουθώντας το μοντέλο της ακαδημίας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF). Το Ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα διαθέτει 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346, της ιταλικής εταιρείας Leonardo.
Η Elbit θα παρέχει υλικά για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Αθήνα και Τελ Αβίβ θα επανεξετάσουν στο μέλλον επιπλέον τομείς συνεργασίας μεταξύ της ισραηλινής ακαδημίας πτήσεων και της Σχολής Ικάρων.
Οι εξοπλισμοί
Περαιτέρω, οι «ενέσεις» εξοπλιστικής ισχύος που έχουν γίνει στο ελληνικό «οπλοστάσιο», αποκτούν γεωμετρικά, ολοένα και μεγαλύτερη ισραηλινή υπογραφή. Ξεχωρίζουν οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με βεληνεκές άνω των 150 χλμ, ενώ η καθοδήγησή τους γίνεται από δορυφόρο.
Η κατασκευαστική τους αιχμή τους δίνεται η δυνατότητα να πλήξουν προστατευόμενους στόχους, όπως για παράδειγμα μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων, με ραντάρ και καταφύγια. Η δε αναχαίτισή τους, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν. Α καθώς έχουν πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Συλλογές spice, ατρακτίδια που εφαρμόζονται σε βόμβες και τις μετατρέπουν σε όπλα ακριβείας, μπορούν να καθοδηγούνται μέσω δορυφόρου. Ακόμη έχουν ενταχθεί τα βλήμματα ακριβείας SPIKE NLOS και το βεληνεκές τους προσδιορίζεται στα 30 χλμ. Η πολλαπλή χρησιμότητα του έγκειται μεταξύ άλλων και στο ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε ελικόπτερα αλλά και σε πλοία, του Πολεμικού Ναυτικού.
Η αφετηρία στην εξοπλιστική αιμοδότηση της χώρας από το Ισραήλ, έγινε με την απόκτηση με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, 3 UAV τύπου Heron για τρία χρόνια αντί συνολικά 39 εκατομμυρίων.
LIVEBLOG - Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Εκρήξεις σε αρκετές πόλεις