ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανική κρίση: Ενισχύεται η ασφάλεια της Μαριούπολης - Ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς

Ουκρανική κρίση: Ενισχύεται η ασφάλεια της Μαριούπολης - Ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς
Στις περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται η Μαριούπολη και τα γύρω χωριά, με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 100.000 άτομα AP Photo/Sergei Grits

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός που ξεπερνά τα 100.000 άτομα, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενόσω τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται προ των πυλών για εισβολή στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων σχετικά με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία για εισβολή: Προ των πυλών του Ντονμπάς τα ρωσικά στρατεύματα

Οι αυτονομιστές ελέγχουν σήμερα περιοχές γύρω από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αντίστοιχα και μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας στα ανατολικά.

Το υπόλοιπο τμήμα του Ντονμπάς, σχεδόν το 50% των εδαφών του, εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Στις περιοχές αυτές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου συμπεριλαμβάνεται και η Μαριούπολη, όπου καατοικεί πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, που κυμαίνεται μεταξύ 90.000-100.000 ατόμων.

Η ίδια η πόλη της Μαριούπολης ιδρύθηκε από Έλληνες της Κριμαίας στα τέλη του 18ου αιώνα μαζί με 23 αμιγή ελληνικά χωριά.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να κινηθεί προς μεγάλης κλίμακας εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη θα στηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο σύνολο του Ντονμπάς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτονομιστών -οι οποίοι δεν ελέγχουν στην παρούσα φάση το σύνολο του Ντονμπάς- ως πρόφαση για ευρύτερης κλίμακας επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει την προστασία της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες.

«Έχουμε και ένα ειδικό θέμα: Την προστασία της ελληνικής μειονότητας δεξιά και αριστερά από τη «γραμμή επαφής», μιας πολυάριθμης μειονότητας 150.000 ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος χθες στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της προστασίας της μειονότητας.

Σακελλαροπούλου: «Είμαστε κοντά στους Έλληνες ομογενείς και τους στηρίζουμε»

«Τιμούμε το σθένος τους, είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Όπως αναφέρει: «Αυτές τις μέρες που η απειλή του πολέμου βαραίνει πάνω από την Ουκρανία, η σκέψη μας είναι στραμμένη στις ελληνικές κοινότητες της Αζοφικής, όλες εκείνες τις πόλεις και τα χωριά όπου ακούγεται ακόμα η γλώσσα μας, τα σχολεία όπου γίνεται μάθημα κάτω από την ελληνική σημαία, τους ομογενείς κάθε ηλικίας που κρατούν ζωντανό στην καρδιά τους τον δεσμό με τις ελληνικές τους ρίζες».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «Ακούγοντας τη διάλεκτο των γηραιότερων, παρακολουθώντας τα παιδιά ελληνικής καταγωγής να μαθαίνουν σαν παιχνίδι τη νέα ελληνική και τους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού πανεπιστημίου της Μαριούπολης να εντρυφούν στη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας, σκέφτομαι με συγκίνηση την αντοχή του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, από τα χρόνια του Βυζαντίου ως τις μέρες μας».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «Το περήφανο πνεύμα των ομογενών μας, όπως εκφράστηκε στη χιλιόχρονη παρουσία τους στην περιοχή της Ουκρανίας, παραμένει κραταιό αυτές τις δύσκολες ώρες. Τιμούμε το σθένος τους, είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε».