ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η ανησυχία για το «σπιράλ» της διπλής κρίσης και τα αντίμετρα

«Η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός INTIME NEWS / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δόγμα στρατηγικής ψυχραιμίας αλλά και εντατικής προετοιμασίας, ώστε να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και της πλέον ακραίας εξέλιξης εφαρμόζει η κυβέρνηση, απέναντι στο σπιράλ των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πληθωριστικού «ράλι».

Το ΚΥΣΕΑ

Για την εφοδιαστική επάρκεια σε φυσικό αέριο το καθησυχαστικό σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε: «Η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», διαδέχθηκε την εκτενή συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ για το ακραίο σενάριο που αφορούσε στη διακοπή της παροχής από τον Turkstream.

Στο έκτακτο σχέδιο που θα ενεργοποιηθεί για να συνεχιστεί η αδιατάρακτη τροδοφοσία, καταλυτικό ρόλο παίζει ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ρεβυθούσα. Τα αποθέματά του βρίσκονται στο 70% που σημαίνει ότι υπάρχει χωρητικότητα για την αποθήκευση και των επιπλέον ποσοτήτων που θα προμηθευτεί η χώρα με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία αλλά και από την Αίγυπτο.

Έχουν ήδη κλειστεί 5-6 φορτία φυσικού αερίου, ενώ όπως εξηγούσαν παράγοντες με γνώση των σχεδιασμών, στην περίπτωση που κλείσει η στρόφιγγα θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2 με 3 φορτία ανά μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Για τη διατήρηση του μέγιστου επιπέδου αποθεμάτων, όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, θα χρησιμοποιηθεί και ο αγωγός TΑP που μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία. Στο συρτάρι υπάρχει σχέδιο, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αξιοποίηση άλλων.

Η επιδότηση

Σε ό,τι αφορά στην κρατική επιδότηση είναι διακηρυγμένη η βούληση της κυβέρνησης να επεκταθεί, για όσο απαιτείται, πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υποδείκνυε στο CNN Greece, πηγή με γνώση των διεργασιών υπάρχουν τρεις «δεξαμενές» χρηματοδότησης.

Κατ' αρχάς τα κονδύλια, άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ρύπων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αντληθούν πόροι και από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και περαιτέρω μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις και από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Το έκτακτο βοήθημα

Από την άλλη μείζον ζητούμενο αποτελεί τα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής αλλά και στα καύσιμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος προς τους πιο ευάλωτους και στόχος, όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, είναι να δοθεί ενόψει του Πάσχα. Είναι ξεκάθαρο ό,τι οι κυβερνητικές αποφάσεις για το ύψος αλλά και την περίμετρο που θα καλύπτει, θα οριστικοποιηθούν εντός του προσεχούς μήνα. Τότε, άλλωστε, θα είναι πιο ευκρινής η εικόνα για τρεις δείκτες βαρύτητας.

Καταρχάς για το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για το έλλειμα του 2021 ενώ καθοριστική παράμετρος θεωρείται η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού: «μέσα στα δημοσιονομικά όρια που αντέχει η χώρα, σχεδιάζονται, μετριούνται, ζυγίζονται στοχευμένες μετρημένες παρεμβάσεις» υπογράμμισε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το σίγουρο πάντως είναι ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι θα μένει μόνος του», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η Σύνοδος Κορυφής

Τα πλήγματα που δέχονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναβαθμίζουν γεωμετρικά τον δείκτη της κοινής ανησυχίας για τις ηγεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αναπόδραστα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με άτυπο μεν χαρακτήρα, αλλά με κρίσιμη ατζέντα η οποία συγκαλείται το διήμερο 10 -11 Μαρτίου στη Γαλλία, θα αναζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης, ερείσματα ή πεδία σύγκλισης στην μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Για τον ευρωπαϊκό νότο άλλωστε, η οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται και οι ζοφερές προβλέψεις που τη συνοδεύουν, ένεκα της γεωπολιτικής αστάθειας, θέτουν σε διαφορετική βάση την δέσμευση για επιστροφή σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Στο «μικροσκόπιο»

Σε αυτό το φόντο αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας είναι η αύξηση στο κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Η συγκεκριμένη άσκηση διαλαμβάνει πιο ενταντικά χαρακτηριστικά ενόψει και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την υπεράσπιση της σταθερότητας και ομαλότητας της ευρωπαϊκή οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα παρά την προαναγγελία της Κριστίν Λαγκάρντ για επιβράδυνση του προγράμματος PEPP, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόραζε μέσω της ΤτΕ. Μόνο δε, στο διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου επανεπενδύθηκαν 1,9 δισ. στα ελληνικά ομόλογα.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Φρανκφούρτη έχουν τη θετική διάσταση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Από την άλλη όμως η επένδυσή τους μέσω της δευτερογενούς αγοράς θα γίνεται μόνο σε όσα δημοπρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πτυχή που εντείνει και την εγρήγορση στην Αθήνα αναφορικά με τη διακηρυγμένη προτεραιότητα για πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης