ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνος Σκουρλέτης: Υπό την ανοχή της κυβέρνησης η κερδοσκοπία στην ηλεκτρική ενέργεια

Πάνος Σκουρλέτης: Υπό την ανοχή της κυβέρνησης η κερδοσκοπία στην ηλεκτρική ενέργεια
Τα νοικοκυριά χρεοκοπούν και η ΔΕΗ έχει υπερκέρδη INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυβέρνηση και ρυθμιστικές αρχές συντελούν στην κερδοσκοπία που σημειώνεται εναντίον των πολιτών στην ηλεκτρική ενέργεια, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης.

Επίσης, αναφέρθηκε στα «πολλά και ουσιαστικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει την ακρίβεια στην ενέργεια -η οποία συμπαρέσυρε και τα προϊόντα στα ράφια-, όπως είναι η μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πάγωμα τιμολογίων της ΔΕΗ» και προσέθεσε ότι «λόγω του στρεβλού τρόπου διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, συντελείται αυτή τη στιγμή μια κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών, με την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να μη παρεμβαίνουν».

Αναφερόμενος στην ΔΕΗ σημείωσε: «Η ΔΕΗ έχει υπερκέρδη σε μία στιγμή που χρεοκοπούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις […] Και όλες οι εταιρείες ενέργειας που είναι καθετοποιημένες, που έχουν δική τους παραγωγή, λόγω του μηχανισμού διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής έχουν υπερκέρδη. Το δεύτερο σημείο, πέρα από την παρέμβαση στους φόρους, είναι ότι θα έπρεπε να κάνουμε δομικές παρεμβάσεις στον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή της χονδρικής. Εκεί υπάρχει κάτι παράλογο. Η τιμή δεν διαμορφώνεται κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, με βάση το κόστος της παραγόμενης ενέργειας από κάθε μορφή. Δηλαδή, ήταν καλή η χρονιά με τα νερά; Ρίχνουμε νερά, παράγουμε από υδροηλεκτρικά -που έχουν το φτηνότερο κόστος παραγωγής ενέργειας και μετά έρχονται οι ΑΠΕ- άρα βρίσκουμε το διάμεσο κόστος, βάζουμε στην άκρη το φυσικό αέριο και τους λιγνίτες… Αντί, λοιπόν, να βρουν το διάμεσο κόστος ανάμεσα στις διάφορες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι όπως είναι στημένο το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας ακόμη και η φτηνή μορφή παίρνει την ανώτερη οριακή τιμή του συστήματος. Αυτό λέγεται κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών. Ούτε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν παρέμβει να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις. Μπορούσαμε να ήμασταν φτηνότεροι και δεν το κάνει η κυβέρνηση».