ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας

Την άμεση σύγκλιση του Eurosummit θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα έρχεται αμέσως μετά το οριστικό ναυάγιο για το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης με την κυβέρνηση να στρέφει τα βέλη της κατά του ΔΝΤ και να επιρρίπτει σε αυτό τις ευθύνες για την αδυναμία να υπάρξει τελική συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί τα τελευταία 24ωρα έντονος προβληματισμός για την επιμονή στον προσδιορισμό των προληπτικών μέτρων κι επομένως στην ψήφισή τους και για πρώτη φορά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίζει να εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα. Οι εκλογές δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του Μαξίμου, ωστόσο κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανησυχούν για τις εξελίξεις.

Στην περίπτωση του «κακού σεναρίου», δηλαδή, αν οι δανειστές επιμείνουν στη συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων άμεσα, δεν πρέπει να αποκλείεται η κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο μέσα από τις κάλπες ή μέσα από τη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων –ή έστω βουλευτών- στην κυβέρνηση.

Το ναυάγιο του Eurogroup

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μichel Reijns, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως δε θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Σε άτυπη ενημέρωση που είχε προηγηθεί από το Μαξίμου επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατή από το ελληνικό Σύνταγμα η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και γίνεται εκ νέου επίθεση στο ΔΝΤ που «επιμένει στη νομοθέτηση τους».

Αναλυτικά το σημείωμα:

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη».