ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της διαγραφής του Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία

Το παρασκήνιο της διαγραφής του Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία
Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η διαγραφή του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας INTIME

Η «καρατόμηση» του Γιώργου Κύρτσου δεν ξάφνιασε τους παροικούντες στη νεοδημοκρατική «Ιερουσαλήμ» που μαζί με την υπόλοιπη πολιτική πιάτσα η οποία προεξοφλούσε την έξωση του από το γαλάζιο «μαντρί». Με την στάση άλλωστε που επεδείκνυε εδώ και καιρό, ο Γιώργος Κύρτσος δεν άφηνε παραμικρή αμφιβολία για τη βασιμότητα της διάγνωσης ότι είχε διαβεί τον κομματικό Ρουβίκωνα.

Το χρονικό

Οι δημόσιες παρεμβάσεις του, κυρίως μέσω των social media, όχι μόνο δεν απέπνεαν έστω την υποτυπώδη αίσθηση της ευθυγράμμισης με την «γαλάζια γραμμή». Όπως του καταμαρτυρούν, ήταν επιμελώς δομημένες με αντάρτικο περιεχόμενο. Η δε, χρονική συχνότητα στη δημοσιοποίησή τους, επιβεβαίωνε ότι ήταν ξένο σώμα για τη Νέα Δημοκρατία με την οποία συγκέντρωσε τους 196.929 σταυρούς που τον έστειλαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στο μοτίβο του φάλτσου η κυβέρνηση είχε αντιπαρατάξει τη στάση της ανοχής η οποία προϊόντος του χρόνου όμως, αναβαθμίστηκε σε στάση αποδοκιμασίας με προσεγμένες διατυπώσεις. «Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πάρα πολύ καιρό μία συγκεκριμένη τακτική. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του, είναι πολύ φανερό» ήταν η δημόσια προειδοποίηση που είχε απευθύνει ακριβώς πριν από έναν μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον πρώην γαλάζιο ευρωβουλευτή, να δέχεται διαδοχικές συστάσεις από υψηλόβαθμους παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου. Οι διπλές επιπλήξεις δεν έτυχαν της ανταπόκρισης του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος συνέχισε να ρίχνει φίλια πυρά κατά της παράταξής του. Η κλιμάκωση όμως στην αντιπολιτευτική ρητορική του και ειδικά η επιλογή να βάλει στην αιχμή της, την αμισβήτηση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του κόμματος.

Οι κυβερνητικές κεραίες άλλωστε συνέλεγαν διαρκώς σήματα, που ήθελαν τον Γιώργο Κύρτσο να ήταν σε αναζήτηση πολιτικής στέγης, ενεργοποιώντας την απευθείας γραμμή επικοινωνίας με άλλα κόμματα, ώστε να συνεχίσει την σταδιοδρομία του.

Το επίπεδο του γαλάζιου εκνευρισμού αντανακλάται και στο γεγονός ότι ο πρώην ευρωβουλευτής, διεγράφη με fast-trach διαδικασία, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραπομπή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος και δη στο πειθαρχικό συμβούλιο. Η μοναδική παραπομπή έγινε από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, σε συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού του κόμματος. Πάνω σε αυτό στήριξε την απόφασή του ο Παύλος Μαρινάκης να αποβάλλει απευθείας τον Γιώργο Κύρτσο.

«Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΝΔ.

Το σχέδιο

Ο Γιώργος Κύρτσος ήταν από τους ευρωβουλευτές που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία του κόμματος. Από εκείνη την στιγμή και μετά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τίποτα δεν έδειχνε πως θα επέρχονταν η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ευρωβουλευτής λόγω των προσωπικών του σχέσεων με τον πρωθυπουργό ανέμενε να αναλάβει ρόλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αποφάσισε να βγει στο αντάρτικο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα σενάρια για «μετακόμιση» στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου πυροδότησε σενάρια περί μετακίνησης του στο ΚΙΝΑΛ.

Οι πολύ καλές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην ευρωβουλή σε συνδυασμό πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναζητά πρόσωπα για την στελέχωση του οικονομικού του επιτελείου φούντωσε τις φήμες χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο αυτό.

Παράλληλα, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις απόψεις που εξέφρασε ο πρώην «γαλάζιος» ευρωβουλευτής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

«Αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους. Αφού «λυτρώθηκε» ο κ.Κύρτσος, ενώ τόσο καιρό ασφυκτιούσε, ας επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη» τόνιζαν στην Πειραιώς.

Η διαδρομή και οι συμμαχίες

Ο Γιώργος Κύρτσος παραδοσιακά διατηρούσε σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο τότε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» μετείχε στον πρωϊνό καφέ στο Μαξίμου και ήταν στην στενή ομάδα του τότε πρωθυπουργού.

Στην συνέχεια συμμάχησε με τους Μιλτιάδη Έβερτ και τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη που ήταν μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη που ίδρυσαν τον «Ελεύθερο Τύπο» και αναλαμβάνει την έκδοση της εφημερίδας.

Ωστόσο στο ιστορικό συνέδριο της ΝΔ για την αρχηγία του κόμματος επιλέγει να αλλάξει εσωκομματικό στρατόπεδο στηρίζοντας ανοιχτά τον Κώστα Καραμανλή που εκλέγεται πρόεδρος. Όμως η ήττα στις εκλογές του 2000 προκαλεί την έντονη αντίδραση του βάζοντας στο στόχαστρο τον τότε εκπρόσωπο της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλου. Είναι ενδεικτικό πως η συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «Σαλώμη της ΝΔ» τον Άρη Σπηλιωτόπουλο είχε δοθεί στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Η αλλαγή σκυτάλης στο επικοινωνιακό τομέα του κόμματος με την παρουσία του Θόδωρου Ρουσόπουλου δεν διέλυσε τα σύννεφα στις σχέσεις ανάμεσα στον Γιώργο Κύρτσο και τον Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα ο πρώην εκδότης του Ελεύθερου Τύπου, είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στον πρωθυπουργό για την συγκεκριμένη επιλογή και άρχισε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός «Ελεύθερου Τύπου». Από τότε οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή ποτέ δεν εξομαλύνθηκαν. Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως ήταν ο άνθρωπος των πρόεδρων της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Κώστα Καραμανλή.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 ο Γιώργος Κύρτσος ως εκδότης της «City Press» στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά όμως εκείνος δεν τον συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και αποφασίζει να συνεργαστεί με το ΛΑ.Ο.Σ και τον Γιώργο Καρατζαφέρη ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Η κίνηση αυτή όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στη συνέχεια ήταν πολιτικό λάθος και έτσι αποφασίζει να ρίξει γέφυρες εκ νέου προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον συμπεριλαμβάνει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.