Bloomberg: Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα
Αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση κάνει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, πηγάζει από τη διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος το 2018. Αν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν ότι τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτά θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα μόλις 1,5%.
Έτσι, οι πιστωτές συμφώνησαν στη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να αναζητά μέτρα που θα ικανοποιούν τους πιστωτές αλλά δεν θα προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι τρείς επιλογές: Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα
- Η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα προκρίνεται ως η πρώτη επιλογή ενώ το Βloomberg σχολιάζει πως δε θα είναι η πρώτη φορά που θα το κάνει. «Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έπραξε πέρυσι με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη», γράφει το Bloomberg. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και με πλεονέκτημα την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους,-ενδεχόμενο που οι πιστωτές έχουν αφήσει ανοιχτό από το 2012- αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι προληπτικά να προσπαθήσει να «περάσει» τα μέτρα στους βουλευτές του. Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να «καταπιούν το χάπι της λιτότητας».
- Η δεύτερη επιλογή, στην οποία έχει καταφύγει στο παρελθόν, είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της. Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό είναι το χαρτί που έπαιξε πέρυσι. Οι δημοσκοπήσεις, που συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα, μετά από δυο χρόνια.
- Τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος στο οποίο θα μπορούσε να προσφύγει ισχυριζόμενος ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από αυτά που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης του καλοκαιρού και ότι απαιτείται νέα eντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως είχε υποστηρίξει και πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.