ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατιμήσεις: Αντίδοτο στην ακρίβεια με έκτακτο βοήθημα μέσα στον Μάρτιο - Τα σενάρια για ΦΠΑ

Ανατιμήσεις: Αντίδοτο στην ακρίβεια με έκτακτο βοήθημα μέσα στον Μάρτιο - Τα σενάρια για ΦΠΑ
Αντίδοτο στην ακρίβεια με έκτακτο βοήθημα μέσα στο Μάρτιο INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Να ολοκληρώσει τάχιστα την επεξεργασία του αντιδότου στην κρίση της ακρίβειας, εν μέσω της προετοιμασίας για την υπέρβαση ακόμη ενός συγγενούς σκοπέλου στην ενέργεια, που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικές παρενέργειες και να περάσει στην φάση της χορήγησης μέσα στο Μάρτιο επιδιώκει η κυβέρνηση.

Την κυβερνητική συνταγή περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, επιμένοντας ότι το κέντρο βάρους και της επικείμενης παρέμβασης είναι τα στοχευμένα και όχι τα οριζόντια μέτρα: «Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα ανάγκαζαν τη χώρα να επιστρέψει η επιβολή νέων φόρων στην ανάκαμψη. Με άλλα λόγια δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη Διεθνή αναξιοπιστία, κάθε βήμα προς τα εμπρός θα γίνεται σταθερά, ώστε να μην ακολουθούν μετά πολλά βήματα προς τα πίσω».

Το αποτύπωμα άλλωστε των ανατιμήσεων, συνδυαστικά με την επίδραση γεγονότων, όπως η πρόσφατη κακοκαιρία, είναι ορατό και στα δημοσκοπικά μεγέθη που καταγράφουν τόσο την ανησυχία των νοικοκυριών όσο και τη φθορά, παρά την αμετάβλητη κυβερνητική κυριαρχία στα υπόλοιπα μεγέθη. Είναι ενδεικτικό ότι η ακρίβεια ανησυχεί 1 στους 2 πολίτες, υποσκελίζοντας στην ιεράρχηση ακόμη και την πανδημία. Σύμφωνα με την έρευνα της Marc υψηλότερα ιεραρχείται από σχεδόν 1 στους 4, και συγκεκριμένα από το 24,2%.

Κεντρική επιλογή φαίνεται να αποτελεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος που θα κατευθυνθεί στους πιο ευάλωτους, όπως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και στους ανέργους και μάλιστα εντός του Μαρτίου, με δεδομένη την ανοδική πορεία του πληθωρισμού που κινείται στην περιοχή του 6,2%.

Από την άλλη πληροφορίες ήθελαν να είναι έτοιμη και η εισήγηση προς τον πρωθυπουργό τον για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Μέχρι στιγμής οι επιτελείς της οδού Νίκης αποδύονται σε έναν μαραθώνιο επεξεργασιών καθώς ενδεχομένη ενεργοποίηση του «όπλου» του ΦΠΑ θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών αλλά ταυτοχρόνως θα υπακούει στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, με τη διατήρηση εκείνων των εχέγγυων ώστε μια τέτοια παρέμβαση να μην εκτροχιάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Έχει δε, καταστεί σαφές ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και παράλληλα οι δράσεις που έχει αναπτύξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποτροπή δημιουργίας καρτέλ στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι πληροφορίες θέλουν να έχει καταρτιστεί ο κατάλογος των αγαθών, τα οποία θα ανατιμηθούν προς τα κάτω, μετά την μείωση του ΦΠΑ που τα επιβαρύνει. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες κατατείνουν στο ό,τι, εάν και εφόσον, επιλεγεί η συγκεκριμένη παρέμβαση, τότε η χρονική διάρκεια της θα είναι προσδιορισμένη και περιορισμένη η έκταση της. Επιπλέον η επαναξιολόγηση του αντίκτυπου της, σε όλα τα επίπεδα, θα είναι συνεχής.

Η απόφαση να βγει από τη φαρέτρα το συγκεκριμένο «όπλο» είναι ξεκάθαρο ότι θα αναβάθμιζε αισθητά την ισχύ των μέτρων που ήδη υλοποιούνται από το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, όταν και ενέσκηψε το πληθωριστικό κύμα που προκαλείται και από τις ραγδαίες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. ‘Όπως υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση, κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021, διατέθηκαν 1,35 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Τον Ιανουάριο μόνο διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τι χαμηλότερο είναι το ποσό που διατίθεται για τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση έχει μονίμως στραμμένους τους προβολείς στις πολιτικές που στόχο έχουν την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, προστέθηκε τώρα νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού θα προστεθεί δεύτερη νέα αύξηση από τον προσεχή Μάιο.

Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση διέθεσε το 2021 ένα δισ. ευρώ και συνεχίζει με πακέτο επτά επιπλέον μέτρων ύψους 170 εκατ. ευρώ. Πλέον της μείωσης του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Μειώνεται μόνιμα ο Φ.Π.Α. στα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Επιστρέφεται -όπως έχει εξαγγελθεί- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία. Επίσης εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022. Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα που αφορά τα μικρά νησιά του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.

Εν τω μεταξύ η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο στα 224 εκατομμύρια χαρακτηρίζεται συγκυριακή και αποδίδεται από την κυβέρνηση στην έξαρση της μετάλλαξης «Ο» και στις μεταθέσεις πληρωμής Φ.Π.Α. λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς». Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι καταβολές Φ.Π.Α. και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο και θα τον υπερέβαιναν κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη αναστολή. Σημειώνεται οι όποιες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, έχουν αρχίσει να αίρονται, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.