ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε κυβέρνηση για αμυντικό νομοσχέδιο: Είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στον πρωθυπουργό στη Βουλή INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

«Κανείς δεν αμφιβάλει για τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Ειδικά μετά από τόσα χρόνια μνημονίου, και ειδικά δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια δεκαετία στη χώρα ήταν η αναβάθμιση των F-16 που έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

«Είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Είναι θράσος να κουνάτε το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή για να διαχειριστείτε τις αμυντικές δαπάνες χωρίς διαφάνεια και εκτός δημοκρατικών διαδικασιών», πρόσθεσε.

«Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, έχουμε ρεκόρ πληθωρισμού κι εσείς ψηφίζετε επτά δισ. ευρώ εξοπλισμούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στα όσα είπε από το ίδιο βήμα λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως είναι ύβρις ο πρωθυπουργός να κομπάζει για εξοπλιστικές δαπάνες με συνταγές που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή και χρεοκοπία: «Τα επιπλέον έξι Ραφάλ και το Κέντρο της Καλαμάτας είναι τρία δισ. ευρώ επιπλέον, δεν μπορούμε να παίζουμε με τα χρήματα των πολιτών. Τα επιτελεία έμαθαν την αγορά έξι επιπλέον Ραφάλ από την τηλεόραση. Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση για να κάνουμε και τα δύο», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Στηρίζουμε σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών», υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για «Μια αγορά που προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε εμείς σαν κυβέρνηση παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαμε τότε και που ευτυχώς δεν τους έχετε σήμερα».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες όπως και για τα Rafale».

«Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε απολύτως σαφείς σε ό,τι αφορά τη στήριξη του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα το οποίο εσείς ακυρώσατε το 2020 εν μέσω της κρίσης με το Oruc Reis», επεσήμανε.

«Είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύεστε την στάση ευθύνης που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση και να απαιτείτε από το ΣΥΡΙΖΑ λευκή επιταγή», τόνισε στη συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ενστάσεις επί της ουσίας, λέγοντας: «Τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την πολεμικη μας αεροπορία, Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα επιπλέον έξι αεροσκαφών και την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

«Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», σχολίασε.

«Δεν μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι», σχολίασε δεικτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως «δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει ενίσχυση, αλλά δεν μπορούμε να φέρνουμε εδώ προς ψήφιση προγράμματα ύψους 7 δις και να λέμε ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείματα».

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

- "Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα; χωρίς ούτε ένα ευρώ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

- Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, σε κομματικό σποτάκι. Των αεροσκαφών που πληρώθηκαν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων

- Τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω ρωσονατοϊκής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία.

- Κανείς, κ Μητσοτάκη δεν αμφιβάλλει για τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, ειδικά μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας λόγω των μνημονίων και της κρίσης. Και ειδικά δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας

- Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία ήταν η αναβάθμιση των F16 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

- Αλλά σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία. Και την ίδια στιγμή να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Και είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή, για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών.

- Θέλω να είμαι απολύτως σαφής για τις δικές μας θέσεις. Στηρίζουμε σταθερά, με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας δυνάμεων. Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, την είχαμε διαπραγματευθεί και εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε απαράδεκτο, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Ραφάλ.

- Θεωρούμε απαράδεκτο πως η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια και πάλι χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

- Σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα για τις φρεγάτες εσείς το ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020. Όταν το Oruc Reis έφτανε 8 ν.μ. από τη Ρόδο και 6 ν.μ. από το Καστελόριζο. κ. Μητσοτάκη , ακριβώς επειδή είχατε ακυρώσει την αγορά των φρεγατών, για λόγους που ποτέ δεν εξηγήσατε, και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την αμυντική και διπλωματική μας θέση, ήταν η αγορά των 18 Ραφάλ, εμείς καλή τη πίστη, και παρά το γεγονός ότι 4,5 χρόνια όσο ήμουν πρωθυπουργός δεν είχα ποτέ δεχθεί εισήγηση από τα επιτελεία για την αγορά των Ραφάλ, εντούτοις υπερψηφίσαμε την αγορά τους.

- Είναι απαράδεκτο, όμως, κ Μητσοτάκη, να εκμεταλλεύεστε την υπεύθυνη στάση μας και να απαιτείτε λευκή επιταγή. Να περιμένετε ότι εμείς θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια. Όπως την απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale,που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση, από τη ΔΕΘ. Χωρίς να έχετε καμία εισήγηση, προγραμματισμό και συνεννόηση.

- Τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την αεροπορία μας με την αναβάθμιση των F16 και την αγορά των 18 Rafale, η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F35 δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον 6 αεροσκαφών με κόστος ένα δις για τον ελληνικό λαό. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το Κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δυο δις.

- Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά τρία δις επιπλέον είναι τρία δις. Κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε ενώ λέτε ότι δεν θέλετε επιστροφή στα ελλείμματα να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος

- Τον Οκτώβρη στο ερώτημά μου αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Ραφάλ και τις φρεγάτες, μου απαντήσατε ότι αντέχουμε, γιατί τα Ραφάλ θα πληρωθούν το 21-22, που έχουμε τη ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 25 και μετά. Και διαβάζουμε στη σύμβαση που εσείς φέρατε, ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. 1 δις 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 που λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ενίσχυση των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.

- Μην μου ξαναπείτε μετά, όταν ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την ακρίβεια, ότι είμαστε ανεύθυνοι και δε λογαριάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Δε μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι.

- Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο. Όχι να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, να ψηφίζετε εδώ 7 δισ. και να λέτε δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα.

- Για εσάς αυτός εδώ ο τόπος είναι το «τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς». Για εμάς οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.

- Για εσάς η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλλει να είμαστε μια ασπίδα της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στις ευθύνες της. Η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Σε πολέμους από τους οποίους άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν η μία μετά την άλλη. Για εσάς κ Μητσοτάκη, η Ιστορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε - οι Έλληνες - πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή. Γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον. Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες όχι την οικονομική του βιωσιμότητα αλλά την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία.

- Για εμάς οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, μόνο εάν είναι αμοιβαία επωφελείς.

- Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε.

- Για εμάς και την προοδευτική παράταξη η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

- Για μένα, για εμάς, για τη προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για σας εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γη και ύδωρ χωρίς να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά F16 και Ραφάλ επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

- Εγκαίρως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να σας βόλευε πολιτικά αλλά θα ήταν σε βάρος μας. Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

- Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί, όχι για το πρόσκαιρο όφελος ενός «ήρεμου καλοκαιριού», ή για κάποιες φιλικές δηλώσεις, αλλά για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα. Με σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποιημένα νησιά.

- Κανείς, κ Μητσοτάκη, δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό – και όχι προσχηματικό - διάλογο που θα οδηγήσει στην ύφεση στις σχέσεις μας. Που θα βοηθήσει να αποφύγουμε νέες κούρσες εξοπλισμών, νέες κρίσεις και νέες εθνικιστικές εξάρσεις.

- Αυτό όμως απαιτεί πολιτική βούληση, που είχαν πρωθυπουργοί που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου σε δύσκολες στιγμές. Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη αποδείξατε πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς. Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς ανατολάς.

Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά.

- Το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς. Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό".

Στη δευτερομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα δώσουν λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ στη «Μητσοτάκης ΑΕ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως ό,τι η αξιωματική αντιπολίτευση θα θεωρεί θετικό θα το ψηφίζει, ό,τι επιβλαβές ή υπερκοστολογημένο δεν το ψηφίζει.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως πρόκειται για θράσος του κ. Μητσοτάκη να λέει πως δεν θα επιστρέψει η χώρα στην εποχή των ελλειμμάτων.

Βασικά σημεία της δευτερολογίας Τσίπρα:

- «Μιλήσατε για να απαντήσετε για την εθνική άμυνα και καταλήξατε να μου απαντάτε στα τσιτάτα του Μάο ως ιστοριοδίφης. Εντούτοις κατανοώ τον εκνευρισμό σας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πρέπει να βρίσκεστε αντιμέτωπος με αυτό το κύμα της οργής της κοινωνίας.

- Για αυτό αντί να απαντάτε για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, μου απαντάτε για τα όσα είπα στον ΣΚΑΙ. Αν θέλετε τόσο πολύ, ελάτε να πάμε στον ΣΚΑΙ και τον κ. Πορτοσάλτε να κάνουμε διάλογο. Αλλά δεν το κάνετε.

- Η υπεύθυνη στάση στην εξωτερική πολιτική είναι να αναλαμβάνεις το πολιτικό κόστος για όσα πιστεύεις ότι είναι ορθά και συμφέροντα για τη χώρα. Εσείς τι πράξατε; Βρεθήκατε χέρι χέρι με αυτούς που σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία σχέση με πατριωτισμό, λέγοντας ότι η Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι προδοτική. Είπατε ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Και είχατε το θράσος σήμερα να κουνάτε το δάχτυλο για την υπεύθυνη εθνική στάση.

- Και αμέσως μετά, όλους τους ανθρώπους που πορώσατε, τους προδώσατε. Γιατί είπατε ότι θα τηρήσετε και θα τιμήσετε την προδοτική συμφωνία. Και ότι θα κάνετε τα πάντα προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτοί είστε, άλλα λέτε προεκλογικά και άλλα πράττετε μετεκλογικά.

- Ό,τι θεωρούμε θετικό το υπερψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε προβληματικό ή υπάρχουν ενδείξεις αδιαφάνειας και σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις, δεν θα τα υπερψηφίσουμε. Είναι στάση έντιμη και αρχών, είναι στάση ευθύνης.

- Κ. Κατρίνη, εμείς δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει εδώ για Μαξίμου ΑΕ.

- Την ώρα που κρούουν όλοι τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ευστάθεια, την ώρα που οι υπουργοί σας λένε δεν μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά στην ακρίβεια με ουσιαστικά μέτρα, μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν υπερηφίζουμε την αλόγιστη αύξηση των δαπανών.

- Αφού μπορούμε να δαπανάμε γιατί δεν μειώνετε το ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί δεν επιστρέφετε τον φόρο από το αγροτικό πετρέλαιο, γιατί δεν στηρίζετε τα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα φροντιστήρια των παιδιών τους;

- Έχετε το θράσος να λέτε ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και τη διεθνή ανυποληψία. Ποιος έβαλε τη χώρα στα ελλείμματα και την ανυποληψία; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 10%; Ποιος είναι αυτός που τότε ψήφιζε τους προϋπολογισμούς αυτούς;

- Ό,τι θεωρούμε θετικό θα το ψηφίζουμε, ότι θεωρούμε επιβλαβές δεν το ψηφίζουμε.

- Είπατε για την ελληνογαλλική συμφωνία σχεδόν ότι είμαστε ανθέλληνες, γιατί ζητήσαμε διορθώσεις για το ζήτημα αποστολής στρατευμάτων στο Σαχέλ και για το ζήτημα που αφορά στη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων όχι μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας αλλά και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα (ΑΟΖ) που αμφισβητείται παρανόμως.

- Αυτήν την ώρα που βγαίνει ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας να έχει στρατό στα νησιά, αλλά θέτει και ζήτημα κυριαρχίας, πού ήταν τόσους μήνες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάσει την Τουρκία για αυτή τη συμπεριφορά;

- Σε ό,τι αφορά τις αξιακές μας διαφορές, μην πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο και κατηγορείτε εμάς για έλλειμμα πατριωτικής ευθύνης. Ορθώς φυλάσσετε τα σύνορα στον Έβρο, αλλά όταν το Όρους Ρέις πήγαινε πέρα δώθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέγατε ότι το πήρε ο άνεμος. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής λοιπόν ας είμαστε πιο προσεκτικοί.

- Απέναντι στην Τουρκία υπάρχει αρραγές μέτωπο. Το θέμα είναι με ποια στρατηγική θα πάμε. Βλέπουμε ότι δεν είναι άλλη πέρα από τους εξοπλισμούς.

- Εσείς πετύχατε το πάγωμα των F35 για την Τουρκία ή ότι το γεγονός ότι το Κογκρέσο το πάγωσε γιατί η Τουρκία επιμένει για τους S400 από τη Ρωσία;

- Σήμερα υπογράφετε επτά δισ. ευρώ με τη Γαλλία και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία σύμβαση για παραγωγή έργου. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας διαφημίζει ότι θα βρουν δουλειά 2.000 εργαζόμενοι, εσείς μπορείτε να πείτε για μία θέση εργασίας;

- Όλες οι κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, ώστε κάθε κυβέρνηση να έχει δυνατότητα να διαπραγματευτεί με βάση τη συγκυρία και τα εθνικά συμφέροντα. Εσείς υπογράφετε συμφωνία για μία πενταετία και μετά αυτόματη ανανέωση επ' αόριστον. Λες και είμαστε ισότιμοι. Ποιος θα την καταγγείλει; Οι ΗΠΑ; Υποθηκεύετε την δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε πέντε χρόνια να διαπραγματευθεί για να κερδίσει περισσότερα οφέλη.

- Αυτό που κάνετε αν δεν είναι υποθήκευση των συμφερόντων της χώρας και του λαού, τι είναι;

- Ναι, ήταν πάγια θέση μας η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας. Σε μία περίοδο που όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη είναι η ένταση αυτή και ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε ότι αφορά στη δυνατότητά της να ανοίγει και να κλείνει τη στρόφιγγα».

Δείτε την ομιλία και τη δευτερομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης