ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανική κρίση: Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

Οδηγίες του ΥΠΕΞ προς τους Έλληνες στην Ουκρανία AP Photo/Efrem Lukatsky

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας καθώς εντείνεται η κρίση με τη Ρωσία

Όπως ανακοινώθηκε, το ελληνικό ΥΠΕΞ «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα».

Ακόμη «συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.
Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης».

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από σύσκεψη που συνεκλήθη το πρωί της Δευτέρας υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω υπουργείων.

Δύο Έλληνες νεκροί - Υπεύθυνοι Ουκρανοί στρατιώτες

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δύο ομογενείς πέθαναν ενώ ακόμη δύο τραυματίστηκαν στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

«Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται στρατιωτικά

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της με τη βοήθεια συμμάχων από τη Δύση καθώς φοβάται ρωσική εισβολή.

Η χώρα παρέλαβε αεροπορικώς την Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά από τη Λιθουανία.

Νωρίτερα, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης:

H Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία από τρεις πλευρές - Πώς θα κινηθεί σε περίπτωση εισβολής;

Το Κίεβο απέκτησε επίσης ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

Και η Βρετανία εργάζεται για ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφτεί την Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επιδιώκοντας την εξασφάλιση υποστήριξης για τον τερματισμό του αδιεξόδου με τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις χώρες που θα επισκεφτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, το γραφείο του ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

«Η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει μία εισβολή στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν δηλώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει μία εισβολή πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Η Βρετανία εφοδιάζει με αντιαρματικά όπλα, ενώ έχει αποστείλει προσωπικό εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή αποχώρησης του προσωπικού αυτού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκλιμάκωση και τη διπλωματία, ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα μαζί με τους συμμάχους μας, προκειμένου να φέρει τη Ρωσία ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Ρωσία: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ «βρίσκονται στο πάτωμα»

Παρά την ενίσχυση του διμερούς διαλόγου, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον «βρίσκονται στο πάτωμα», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κυριακή ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή και ίσως εφεύρει αιφνιδιαστικά μια αφορμή για μια επίθεση, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι δίαυλοι διαλόγου και εμφάνισε ως θετικό το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται σε επαφή, όμως οι διμερείς σχέσεις σε άλλους τομείς είναι τεταμένες.

«Οι επικεφαλής των κρατών συνομιλούν, υπάρχει διάλογος σε άλλα μέτωπα», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο τον Πεσκόφ. «Αυτό είναι θετικό επειδή γνωρίζετε πριν μόλις δύο χρόνια δεν υπήρχε διάλογος, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επαφές».

«Όμως στα υπόλοιπα, δυστυχώς, στις διμερείς σχέσεις μπορούμε να μιλάμε μόνο για αρνητικά. Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο. Στην πραγματικότητα (οι σχέσεις) είναι στο πάτωμα».

Το Κίεβο ζητεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες του ΟΑΣΕ

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», επεσήμανε ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία «πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών» του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης