ΣΥΡΙΖΑ: Ο ακήρυχτος πόλεμος στη βάση ενόψει συνεδρίου - Τα «αγκάθια», οι φόβοι και οι ελπίδες
Ένας όχι και τόσο μυστικός κι ακήρυχτος πόλεμος διεξάγεται αυτές τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τελικό έπαθλο την επικράτηση στο τρίτο συνέδριο που θα διεξαχθεί 14 με 17 Απριλίου.
Στις Οργανώσεις Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές ανά τη χώρα οι διάφορες τάσεις - Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, πασοκογενείς, Ομπρέλα - μετρούν «κεφάλια» ενόψει της εκλογής συνέδρων από την 1η μέχρι την 3η Απριλίου.
Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι αντεγκλήσεις, σε κάποιους νομούς λιγότερο και σε άλλους περισσότερο έντονες.
Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για «ξεκαθάρισμα προσωπικών κι όχι ιδεολογικών διαφορών».
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εξάλλου, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συνελεύσεις συζήτησης του κειμένου θέσεων και του καταστατικού, που θα τεθούν προς έγκριση από το συνέδριο.
Προβλέπεται να διεξαχθούν από δύο συνελεύσεις σε κάθε Οργάνωση Μελών και Νομαρχιακή Επιτροπή, η μία αφιερωμένη στο κείμενο θέσεων και η άλλη στο καταστατικό.
Όπως είναι, επίσης, σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, οι ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας» δεν εστιάζονται μόνο στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, αλλά και στις τρεις θητείες κατά μέγιστο για κάθε βουλευτή.
Η ένσταση δεν αφορά στον αριθμό των θητειών, αλλά στο αν θα έχει αναδρομικότητα, στο αν δηλαδή κάποιος νυν βουλευτής που έχει ήδη συμπληρώσει τρεις θητείες θα μπορεί να ξανακατεβεί υποψήφιος ή θα ληφθούν υπόψη και οι προηγούμενες θητείες του κι ας μην περιεχόταν ο ίδιος περιορισμός στο τρέχον καταστατικό.
Από την πλευρά τους, οι προεδρικοί αντιπαραβάλλουν πως σε ένα ενδεχόμενο αναδρομικότητας, πέρα από το ότι θα έπρεπε να αλλάξει στις επόμενες εκλογές πάνω από τη μισή σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή θα έχανε και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι νυν βουλευτές.
Ιδίως σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αυτή η εξέλιξη θα ήταν επιζήμια και στη συγκρότηση κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, όσοι τάσσονται με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα ανησυχούν για το ενδεχόμενο συμβιβασμού στον οποίο ναι μεν η εκλογή προέδρου θα γινόταν από τα μέλη - έτσι κι αλλιώς κανείς δεν αμφισβητεί τον σημερινό πρόεδρο -, αλλά η Κεντρική Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εκλέγεται από το συνέδριο.
Με έναν τέτοιο συμβιβασμό, ισχυρίζονται, θα χανόταν σημαντικό κομμάτι της δυναμικής που έχουν αναπτύξει στη βάση οι εισηγήσεις Τσίπρα.
Όπως κι αν έχει, πάντως, καμία τάση δεν βλέπει ενδεχόμενο διάσπασης αφού, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η εσωκομματική αντιπολίτευση διατείνεται πως θα δώσει σκληρή μάχη μέχρι το συνέδριο, αλλά θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις του.