ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Η γαλάζια κυριαρχία, τα καμπανάκια για τη φθορά και η πίεση Ανδρουλάκη σε Τσίπρα

Δημοσκόπηση: Η γαλάζια κυριαρχία, τα καμπανάκια για τη φθορά και η πίεση Ανδρουλάκη σε Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Η ακτινογραφία της δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνει για την κυβέρνηση την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, παρά την κάμψη από τις εξωγενείς - όπως χαρακτηρίζονται- προκλήσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας, καθώς επίσης των δίδυμων κρίσεων της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει η διαπίστωση, ότι την κυβερνητική φθορά, είτε για τα λάθη και τις αστοχίες, είτε από την κόπωση των πολιτών, δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την απώλεια των δύο μονάδων που καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου από την εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει υποχώρηση μίας μονάδας σε σχέση με την μέτρηση του Νοεμβρίου.

Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, διατηρείται σε διψήφια επίπεδα και συγκεκριμένα στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ με μεγάλο προβάδισμα προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία με τη διαφορά να είναι της τάξης του 15%.

Από την άλλη, στοιχείο προς αξιολόγηση αποτελεί η επίδραση της δυναμικής που αναπτύσσει γραμμικά το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο χώρο του κέντρου για τον οποίο μέχρι πρότινος έριζαν σχεδόν αποκλειστικά τα δυο κόμματα εξουσίας.

Στο ερώτημα της Pulse για το ποιος πολιτικός αρχηγός είναι ο εκφραστής του χώρου του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 26% ακολουθεί δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνοντας 22% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 20%.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η τάση επαναπατρισμού στο ΚΙΝΑΛ, ψηφοφόρων οι οποίοι στις προηγούμενες εθνικές κάλπες είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δυσχεραίνει τη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς άντλησε σημαντικές εκλογικές δυνάμεις από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ η προοδευτική συμμαχία στην οποία ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για την διεύρυνση του κόμματος του δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα οφέλη για την Κουμουνδούρου.

Μέσα σε δύο μήνες το ΚΙΝΑΛ αύξησε τα ποσοστά του κατά 4,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Από 9,5% που ήταν τον Νοέμβριο έφτασε το 14% και μείωσε την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8 μονάδες από τις 13,5 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση. Η σημαντική δυναμική που καταγραφεί το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης του ΚΙΝΑΛ που φτάνει το 71%, στην μετακίνηση του 10% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και του 9% των πολιτών που στήριξαν το 2019 τη ΝΔ. Επίσης το 10,5% προέρχεται από την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 5,5% από άλλα κόμματα.

Όσον αφορά στο ζήτημα των συνεργασιών το 36% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ αλλά υπό προϋποθέσεις, το 29% απαντά θετικά χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο και το 24% είναι αντίθετο. Στους πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ το ποσοστό που είναι υπέρ των συνεργασιών υπό όρους φτάνει το 43%, μία άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα τονίζει συνεχώς ο Νίκος Ανδρουλάκης που κάνει λόγο για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Πτυχή προβληματισμού για την κυβέρνηση αποτελούν τα στοιχεία της δημοσκόπησης που αφορούν στην αντιμετώπιση της πρόσφατης χιονοκαταιγίδας. Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς, με την ίδια αρνητική αξιολόγηση να καταγράφεται και εκτός Αττικής.

Επίσης καταγράφει την ανησυχία για την ενεργειακή κρίση η οποία έχει προκαλέσει ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα. Σε ποσοστό 46% αφορά στις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, κατά 26% για την θέρμανση και σε ποσοστό 9% για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ