Στυλιανίδης: Υπήρχε σχεδιασμός αλλά δεν υλοποιήθηκε από παθογένειες του συστήματος
Ανανεώθηκε:
«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν αστοχίες και σφάλματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
«Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την ευθύνη» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε στις εντυπώσεις και εξηγώντας τη σημασία του έργου και του υπουργείου «που μου ανέθεσε τιμητικά ο πρωθυπουργός».
«Ξέρω ότι λειτουργώ ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ναρκοπέδιο. Ανέλαβα για συγκεκριμένους λόγους και στόχους προκειμένου η Πολιτική Προστασία και η χώρα να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας λόγο για «χρόνια προβλήματα που συνδέονται με διαδικασίες του ελληνικού κράτους» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης εξήγησε ότι το τρίπτυχο της στρατηγικής είναι «πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα».
Επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται νέα τεχνολογία, που στην περίπτωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» θα υπήρχε, μεταξύ άλλων, εκ των προτέρων γνώση για τον όγκο χιονιού που θα έπεφτε, τόνισε:
«Ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας λείπει, όπως λείπει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διότι η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους».
«Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο, μια πλήρης και λειτουργική βάση δεδομένων, με πυραμιδική οργάνωση, ένα War Room», πρόσθεσε.
«Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση τη δική μου, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συναίνεση, λέγοντας ότι η Πολιτική Προστασία είναι στόχος εθνικός που δεν έχει πολιτικό χρώμα:
«Να γίνει η Πολιτική Προστασία πρότυπο συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης».
«Το 2019 ο προκάτοχός μου, Νίκος Χαρδαλιάς, αναβάθμισε ουσιαστικά τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. Η σύσταση αυτού του υπουργείου ήταν ιστορική απόφαση πρωθυπουργού», συνέχισε και υπογράμμισε:
«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Είχαμε αστοχίες, το είπαμε από την πρώτη στιγμή, για αυτό και η συγγνώμη του πρωθυπουργού».
«Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων κατάφεραν κάτι ακατόρθωτο το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις. Ήταν οι ήρωες της βραδιάς. Απεγκλώβισαν 3.500 ανθρώπους από 1.800 αυτοκίνητα» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
«Υπήρχε σχεδιασμός, συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και έλλειψη αποκλειστικών αρμοδιοτήτων» συνέχισε.
«Δεν έχω καμία διάθεση να συγκρουστώ με μία ιδιωτική εταιρεία. Αποδείχτηκε ο πιο αδύναμος κρίκος η Αττική Οδός, τίποτα από όσα διαβεβαίωναν δεν τηρήθηκε», τόνισε.
Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για τα πρακτικά της σύσκεψης που προηγήθηκε της κακοκαιρίας, έκανε λόγο για ερώτημα με «συνωμοσιολογική χροιά». Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή του εμπειρία, είπε ότι σε αυτές τις συναντήσεις δεν τηρούνται πρακτικά ούτε με βάση την ενωσιακή πρακτική ούτε με την εθνική πρακτική.
«Πρόκειται για ad hoc συσκέψεις που δεν κρατούνται πρακτικά».