Πρόταση μομφής: Η ανάγνωση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου και τα «όπλα» στην τριήμερη μάχη
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ενείχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν δοκίμασε την ταχύτητα των κυβερνητικών αντανακλαστικών, γεγονός που αποδεικνύει και από την αμεσότητα στην αντίδραση της πλειοψηφίας.
Άλλωστε για την Ηρώδου Αττικού η ανάσυρση από την κοινοβουλευτική «φαρέτρα» του συγκεκριμένου «όπλου» αποτελούσε μια προβλέψιμη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, βάσει των επιλογών που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κεραίες της πλειοψηφίας λάμβαναν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο σήματα της κινητικότητας προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία τελικώς δεν συνοδεύτηκε και από την αντίστοιχη ενέργεια επί του κοινοβουλευτικού πεδίου.
Η παρέμβαση στον προϋπολογισμό, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε να «διαβεί τον εκλογικό ρουβίκωνα», με τη γραμμική επίταση στη διατύπωση του, καθιστούσε στην κυβερνητική ανάλυση την πρόταση δυσπιστίας, αναμενόμενη, αλλά με άγνωστο χρόνο ενεργοποίησης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου όμως, αποδίδονται κίνητρα πανικού στη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Κατά την ίδια θεώρηση, ο πανικός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδράζεται στην αδυναμία να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά. Περαιτέρω να δρέψει καρπούς από το αφήγημα της καταστροφολογίας που καταλογίζεται ότι υιοθετεί, ώστε να συσπειρώσει δυνάμεις και να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα.
Αντίθετα τα ευρήματα των μετρήσεων γνώμης και δη το ρεύμα που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνουν σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, την κυβερνητική πρόβλεψη ότι η μάχη που θα δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα είναι με τη Νέα Δημοκρατία για το πρώτο σκαλί του εκλογικού βάθρου, αλλά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη διατήρηση των εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούσαν ότι: «Δίνει αγώνα για τη δεύτερη θέση, επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του και να ξεφύγει, μέσω της πόλωσης, από τη γωνία όπου βρίσκεται».
Υπενθύμιζαν μάλιστα την σχετική αιχμή που είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός προς τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για το ίδιο θέμα. Ο κυβερνητικός προβολέας στρέφεται και προς τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος του ΖΥΙΖΑ.
Από την άλλη, για το Μέγαρο Μαξίμου η τριήμερη συζήτηση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φρεσκαριστούν, μέσα από την εφ’όλης της ύλης συζήτηση, οι μνήμες των πολιτών έναντι της αναπόδραστης σύγκρισης των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα αντίστοιχα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα», όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές.
Προσθέτουν δε: «Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει».
Υποστηρίζουν μάλιστα ό,τι δεν θα γίνει σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση: "όχι μόνο γιατί το συμπέρασμα είναι καταλυτικό και αυταπόδεικτο, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο".