Πρόταση μομφής: Πολιτικός «καύσωνας» από την κίνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος «πιέζει» ποιον
Ανανεώθηκε:
Τη βαρυχειμωνιά και τις χιονοθύελλες των προηγούμενων ημερών, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, διαδέχεται πολιτικός «καύσωνας». Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί μεν σφοδρή αντιπαράθεση, ωστόσο δεν θα πρόκειται για αποκλειστικό μπρα -ντε- φερ με την κυβέρνηση, παρά για μια σύγκρουση με τρεις πρωταγωνιστές, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει στρέψει πάνω του τους προβολείς του πολιτικού σκηνικού.
Αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν οι δυσλειτουργίες του επιτελικού κράτους στον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης.
«Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, τη χώρα και την κοινωνία τόση παρακμή. Για όλους αυτούς τους λόγους έλαβα το λόγο εκτάκτως για να καταθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά».
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη: «Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις, στις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε πριν, από τη Βουλή των Ελλήνων και την κυβερνητική πλειοψηφία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για απολύτως προβλέψιμη κίνηση και εξαπέλυσε «τροχιοδεικτικά βλήματα». «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού».
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αναμενόμενη, καθώς βρίσκεται σε δυσχερή θέση τόσο εσωκομματικά, όσο και δημοσκοπικά -με την τελευταία αναφορά να βάζει στο «κάδρο» τα ποσοστά που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε στην απόφαση για πρόταση μομφής για τρεις κυρίως λόγους:
Ο πρώτος σχετίζεται με την επιχείρηση κεφαλαιοποίησης της οργής του κόσμου για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, αλλά και της πανδημίας και της ακρίβειας.
Ο δεύτερος αφορά την αλλαγή ατζέντας από τα εσωκομματικά και την αντίδραση που έχει προκαλέσει σε ορισμένους στην Κουμουνδούρου η πρότασή του για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» είχε προγραμματίσει σχετική συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο, η οποία καθίσταται πλέον άκαιρη.
Ο τρίτος έχει να κάνει με το «στρίμωγμα» του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη, τους οποίους «εξαναγκάζουν» να συστρατευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην προσπάθεια για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και για να καταδείξει ποιος είναι το «αφεντικό» στην Κεντροαριστερά, αισθανόμενος και μια σχετική δημοσκοπική πίεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έλεγαν στο CNN Greece πως η δημοσκοπική εταιρεία Abacus που χθες τους έδειξε σχεδόν ισόπαλους με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ήταν από τις λίγες που είχαν εκτιμήσει σωστά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015.
«Βέλη» από και κατά Ανδρουλάκη
Ήδη τα «βέλη» έχουν στραφεί και από τις δύο πλευρές, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πρώτος εξαπέλυσε βολές προς όλες τις κατευθύνσεις όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι θα πράξει στη Βουλή - ένα πολιτικό «πινγκ - πονγκ» που προϊδεάζει σαφώς για το τι θα επακολουθήσει κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και ψάχνοντας σωσίβιο για τον ίδιο προσέφυγε στον κ. Μητσοτάκη», χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.
«Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής, καταδικάζοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά σε μικροπολιτικά παιχνίδια του κυρίου Τσίπρα δεν πρόκειται να εμπλακούμε. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μιας αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός».
Το tweet του Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάστηκε και από τις δύο πλευρές με τον ίδιο τρόπο:
«Ακούσαμε απόψε τον κ. Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε: «Καλοδεχούμενη η υπερψήφιση της πρότασης μομφής από το ΚΙΝΑΛ. Περιμένουμε να εξηγήσει στους πολίτες ωστόσο, αφού καταψηφίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση της Δεξιάς, γιατί δεν θέλει εκλογές. Και να καταψηφίζει την κυβέρνηση και να ζητάει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη, δεν γίνεται».
Από την πλευρά τους πηγές του ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν ότι «με την πρόταση μομφής προσπαθεί να ρίξει σωσίβιο στον εαυτό του και τελικά ρίχνει σωσίβιο στον Μητσοτάκη». Σημειώνουν, δε, ότι ο κ. Τσίπρας «επιδιώκει να δηλώσει ότι αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτός και είναι παρών».
Ένας ακόμη λόγος που θεωρούν στη Χ. Τρικούπη ότι συνέβαλε στην κίνηση Τσίπρα είναι το εγγενές μειονέκτημα της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, πριν από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να δώσει το στίγμα του.
Σημειώνεται ότι την πρόταση μομφής θα ψηφίσουν επίσης το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.
Τα διαδικαστικά της πρότασης μομφής
Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει το απόγευμα της Παρασκευής.
Στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».
Η συζήτηση θα αρχίσει την Παρασκευή με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).
Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.