ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές στο νέο καταστατικό της ΝΔ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Το τελικό κείμενο του νέου καταστατικού της Ν.Δ. εγκρίθηκε μετά από ορισμένες τροποποιήσεις επί του προσχεδίου, οι οποίες αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, αλλαγές έγιναν στο άρθρο 9, το οποίο αφορά στη σύγκληση του συνεδρίου και δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Πλέον, στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της Ν.Δ., σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών.

Αλλαγές έγιναν και στο άρθρο 15. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δηλώσει κώλυμα και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γραμματέας της Πολιτική Επιτροπή. εφόσον είναι βουλευτής.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε σχέση με τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ν.Δ.: "Αλλάζουμε την κομματική μας οργάνωση και αξιοποιούμε νέες μεθόδους επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να παρεμβαίνουν στα κοινά και να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις μας.

Για αυτό δημιουργούμε ένα κόμμα θεσμο-κεντρικό και όχι Προεδρο-κεντρικό. Συμμετοχικό, δημοκρατικό και ανοιχτό σε όλους τους πολίτες που βασίζεται, λογοδοτεί και ανήκει στα μέλη του που αξιολογεί τους αξιωματούχους του, που έχει θητεία για τον Πρόεδρο και όλους τους κομματικούς αξιωματούχους

Θα έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που θα βάλω θητεία στον εαυτό μου.

Αύριο θα έχουμε την ευκαρία να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το νέο μας καταστατικό. Προχωρούμε σε μία σειρά από τολμηρές πρωτοβουλίες: Διαχωρίζουμε το κόμμα από το κράτος. Αποκλείουμε τον τραπεζικό δανεισμό για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες. Διασφαλίζουμε στη Νέα Δημοκρατία ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δημιουργούμε ένα λειτουργικό και «ελκυστικό» κόμμα, που θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας".

Κ. Μητσοτάκης: Η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να εξασφαλίσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά», επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στην ημερίδα «Ευρωπαϊκές Προκλήσεις το 2016», στο πλαίσιο του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τρεις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Όπως είπε, «πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση - η οποία ξεκίνησε με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση το 2009 - ήταν και παραμένει η πρόκληση της ατελούς Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης».

Ως δεύτερη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη χαρακτήρισε τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. έδειξε να μην έχει γρήγορα αντανακλαστικά. «Παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες – και θέλω να τις εξάρω εδώ – του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μετανάστευση, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πολλές φορές οι στρατηγικές της Ευρώπης καθορίστηκαν, όχι από ευρωπαϊκές αλλά από εθνικές προτεραιότητες», συμπλήρωσε.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν είναι άλλη από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού, που, δυστυχώς, κάνουν τις εμφάνισή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης μάχης μεταξύ των δυνάμεων του λαϊκισμού και των δυνάμεων της κοινής λογικής».

«Με την πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, θα δείξουμε και έναν δρόμο στην ίδια την Ευρώπη ότι οι δυνάμεις αυτές, της μετριοπάθειας, της κοινής λογικής, οι δυνάμεις που απεχθάνονται το λαϊκισμό, οι δυνάμεις που απεχθάνονται τις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις, έχουν θέση στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι οραματίζεται μία Ελλάδα – ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Σε διαφορετική περίπτωση καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, αν και εκείνος κωλύεται, τότε αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της Ομάδας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν.

Για τη συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των μελών να είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά μέλη.

Διαβάστε ακόμη

Συνεργασία απέναντι στον λαϊκισμό, είπε ο Δ. Αβραμόπουλος
Η χώρα δεν αντέχει τα νέα μέτρα, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη
Μήνυμα Μητσοτάκη προς τις γυναίκες του κόμματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης