Rafale: Η πρώτη προσγείωση στην Ελλάδα - Τι θα πουν οι πιλότοι και τα μηνύματα Μητσοτάκη
Το πρώτο κομμάτι στο παζλ αναβάθμισης της αεροπορικής ισχύος και της αλλαγής των συσχετισμών στο Αιγαίο, μπαίνει με την είσοδο της εξάδας των ελληνικών Rafale στο FIR Αθηνών.
Την ιστορική ημέρα στο νέο κεφάλαιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμπληρώσει η διέλευση τους στις 12.12 το μεσημέρι πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και η πρώτη προσγείωση του σχηματισμού των «ριπών ανέμου» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Η έδρα της επιχειρησιακής μοίρας των νέων δελταπτέρυγων της ΠΑ, η 332ΜΠΚ, θα γίνει και ο αναμεταδότης του μηνύματος που θα εκπέμψουν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι των Rafale με τα γαλάζια διακριτικά στα φτερά τους. Ο πρωθυπουργός που φρόντισε να προϋπαντήσει τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να επεκτείνει την εμβέλεια αυτού του μηνύματος. Την τοποθέτηση του αναμένεται να διατρέξουν αναφορές για το ισχυρό δείγμα της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος και Γαλλίας που συνιστά η ένταξη των Rafale στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα για το μεγαλύτερο βάθος σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη που προσδίδουν τα νέα αεροσκάφη στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε η αυτονομία τους ξεπερνά τα 2800 χιλιόμετρα. Δημιουργώντας έτσι μια ευρεία ζώνης δράσης με ενιαία χαρακτηριστικά από το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από την αναγκαιότητα που κατέστησε επιβεβλημένη την συγκεκριμένη προσθήκη, εκτιμάται ότι θα υπενθυμίσει ότι ούτε αυτή η προσθήκη στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντιθέτως, όπως έχει υπογραμμίζει δημόσια και σε διεθνή fora, πλαισιώνει την στρατηγική της κυβέρνησης για επένδυση στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση η έλευση των Rafale δίνει στην Πολεμική Αεροπορία ένα εργαλείο υπεροχής με καταγεγραμμένη, μάλιστα, παρουσία στο πεδίο. Στηρίζει την λειτουργία του σε τεχνολογία αιχμής σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα και το ισχυρό οπλοστάσιο που συνοδεύει την αγορά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Γαλλία, το Rafale έχει δυνατότητες κατόπτευσης σε βάθος 200 χιλιομέτρων. Διαθέτει επίσης εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αποτελεί, ως φαίνεται, τον άσσο στο μανίκι των Ελλήνων πιλότων.
Ισχυρότερη γκάμα επιλογών αποκτούν οι χειριστές των Rafale και στην κρίσιμη συλλογή πληροφοριών αλλά και στη διαλειτουργικότητα με πληροφορίες και δεδομένα με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράγοντες – κλειδιά στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων, θεωρούνται τα στρατηγικά και υποστρατηγικά όπλα που διαθέτουν, στον ομολογουμένως ενισχυμένο οπλικό φόρτο. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η ύπαρξη των πυραύλων METEOR με εμβέλεια που ξεπερνά τα 100 χλμ. εμβέλεια. Ακόμη ο υποστρατηγικού χαρακτήρα, πύραυλος, SCALP, με ακτίνα 500 χλμ, τον οποίο μέχρι σήμερα «φορούν» τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας με ακτίνα 500 χλμ.
Σε μεγαλύτερο επίπεδο ανεβάζουν την αεροπορική ισχύ, οι πύραυλοι EXOCET μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων επιφανείας.Το Rafale έχει διανα έχει 14 όπλα ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.