Δύσκολα περνά από τη Βουλή η ψήφιση των πρόσθετων προληπτικών μέτρων
Τον περίφημο μηχανισμό δέσμευσης, που θα λειτουργήσει ως εγγύηση για τους δανειστές αλλά και τους μελλοντικούς επενδυτές χωρίς να έχουν ψηφιστεί πρόσθετα προληπτικά μέτρα, αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Η εξέλιξη του Eurogroup έδειξε πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει για ένα πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 2% ήτοι 3,6 δισ. ευρώ, εφόσον όμως στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου της Ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη θα υπάρξει απόφαση πακέτο που θα περιλαμβάνει και λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται η νομοθέτηση μέτρων για προληπτικούς λόγους καιι, εν προκειμένω, για την πιθανότητα να πέσουν έξω οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Μαξίμου και θα αναζητηθούν εναλλακτικές που και τους δανειστές θα ικανοποιούν και την κυβέρνηση δεν θα οδηγήσουν σε πολιτική ασφυξία.
Γιατί, κατά τα άλλα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι ψήφιση και νέων μέτρων τώρα μαζί με το πακέτο 5,4% είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται ότι στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου υπάρχει ρήτρα που κάνει λόγο για έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όμως το να πάρει κανείς προληπτικά μέτρα για το 2018 είναι σαν να προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και να υπογράφει την καταδίκη του σένα διαρκές μνημόνιο.
Άλλωστε, στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι η σταδιακή έξοδος στις αγορές και η έκδοση δεκαετών ομολόγων που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία, κάτι που προβλέπουν ότι θα ακυρωθεί ως στόχος εάν ψηφιστούν και πρόσθετα μέτρα.
Εξ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουγός αναμένεται τις επόμενες ώρες να ξεκινήσει νέο γύρο τηλεφωνημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ενημερώσει τους ξένους ηγέτες και να ζητήσει να δείξουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.
Τα προβλήματα είναι πολλά και η πολιτική πίεση περισσότερη. Το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα της κόντρας Πάνου Σκουρλέτη και Στέργιου Πιτσιόρλα, εξαιτίας των πρωτοβουλιών που παίρνει –όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος– ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες κινούνται εκτός συμφωνίας για τις 9+2 ιδιωτικοποιήσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα θα παραμείνει στάσιμο για όσο διάστημα χρειαστεί και τουλάχιστον έως ότου κλείσει η αξιολόγηση.