ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Οι «ριπές» Μητσοτάκη από το Στρασβούργο πριν προσγειωθούν τα Rafale στην Τανάγρα

Ελληνοτουρκικά: Οι «ριπές» Μητσοτάκη από το Στρασβούργο πριν προσγειωθούν τα Rafale στην Τανάγρα
Οι προειδοποιητικές «ριπές» του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Στρασβούργο προς την Άγκυρα πρόσθεσαν ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της διπλωματικής ανάδειξης της στρατηγικής όξυνσης που συνεχίζει να υπηρετεί η γείτονα Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Οι προειδοποιητικές «ριπές» του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Στρασβούργο προς την Άγκυρα η οποία αναβαθμίζει γραμμικά το ρητορικό ξεστράτισμα των απειλών εναντίον της Ελλάδας, πρόσθεσαν ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της διπλωματικής ανάδειξης της στρατηγικής όξυνσης που συνεχίζει να υπηρετεί η γείτονα.

Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί

Στο πεδίο της σημειολογίας, η ενίσχυση των διπλωματικών αντίβαρων σημειώθηκε λίγο πριν αποτυπωθεί στον ουρανό του Αιγαίου η μετάκαυση των «ριπών ανέμου», της γαλλικής αεροναυπηγικής τεχνολογίας. Η πρώτη εξάδα των μαχητικών Rafale από την ερχόμενη Τετάρτη «εγκαθίσταται» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ενσωματώνεται στην 332ΜΠΚ, από την οποία θα επιχειρεί.

Με την παρέμβαση του ο πρωθυπουργός εξέθεσε για ακόμη μια φορά την τουρκική επιθετικότητα: «Δεν θέλω να πιστέψετε ότι, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας», ήταν το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκπομπή του έρχεται να προβάλει στην ευρωπαϊκή οικογένεια πέραν της διάστασης των εμπρηστικών δηλώσεων και τα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της τουρκικής παραβατικότητας και επί του συνηθισμένου πεδίου των προκλήσεων. Άλλωστε στον κατάλογο τους καταγράφηκε ακόμη μια υπερπτήση από τουρκικό Μη Επαναδρωμένο Αεροσκάφος πάνω από την Κανδελιούσσα Νισύρου.

Τα ευρωπαϊκά όπλα

Έχοντας σαφώς ως αποδέκτη την Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήχησε εμμέσως και το καμπανάκι της ευρωπαϊκής αφύπνισης, προβαίνοντας στην υπενθύμιση ό,τι έναντι της τουρκικής στρατηγικής υπάρχει έτοιμο το ευρωπαϊκό μαστίγιο: «Έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Διόλου τυχαία δεν ήταν ούτε η διακριτή αναφορά που διέτρεξε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, σχετικά με την ευρωπαϊκή προέλευση των εξοπλισμών με τους οποίους η Ελλάδα αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της: «για εμάς έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες.

Η Τουρκία στο «μενού»

Την ίδια στιγμή επί ελληνικού εδάφους, προστίθεντο νέα στοιχεία στα διπλωματικά αντίβαρα που δημιουργούνται έναντι της τουρκικής στρατηγικής. Στο γεύμα εργασίας που παραχώρησε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Γαλλίας στην Αθήνα, με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής, ο υπουργός Εξωτερικών επικαιροποιούσε στα ευρωπαϊκά μάτια την εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου, που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή.

«Στη συζήτηση με τους πρέσβεις της ΕΕ αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Στα προβλήματα των Βαλκανίων αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής που έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», ήταν η τοποθέτηση στην οποία προέβη ο Νίκος Δένδιας.

Το «άδειασμα»

Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα γειτονικά ΜΜΕ τροφοδοτούν με νέα δημοσιεύματα το φορτισμένο κλίμα. Από τη μια επιμένοντας στη στοχοποίηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και από την άλλη συντηρώντας την αναπαραγωγή των δηλώσεων του καθηγητή Ροζάκη περί της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων όχι στα 12 αλλά στα 10 ναυτικά μίλια.

Μια ανύπαρκτη πτυχή σύμφωνα με την κυβέρνηση: «Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο τη Θάλασσας. Αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αυτό ισχύει και τίποτα παραπάνω», ήταν η ρητή υπενθύμιση που απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι διερευνητικές επαφές

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται με ενδιαφέρον η συνθήκη υπό την οποία θα μπορούσε να ξαναστηθεί το τραπέζι των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αθήνα πάντως διαμηνύει την ετοιμότητά της για συζήτηση με την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις «κόκκινες γραμμές» τόσο ως προς την ατζέντα της, όσο και ως προς το πλαίσιο που διέπουν τις διερευνητικές επαφές.