Κομοτηνή: Πρεμιέρα εκπαίδευσης στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ξεκίνησε στην Κομοτηνή η η εκπαίδευση των 400 προσκληθέντων Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ., που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).
Οι 400 άνδρες και γυναίκες νέοι ειδικοί φρουροί θα περάσουν τετράμηνη θεωρητική και τεχνική εκπαίδευση, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες νομικές, επιστημονικές και κοινωνικές γνώσεις, προκειμένου να αποτελέσουν ολοκληρωμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που θα στελεχώσουν τις ομάδες φύλαξης των ελληνικών πανεπιστημίων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που βρέθηκε στην Κομοτηνή, τόνισε την ανάγκη να καταστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια ασφαλείς χώροι για την ανάπτυξη γνώσεων.
Μετά την τελετή αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ειδικούς φρουρούς, να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο τους, τονίζοντας ότι το υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους.
Τον υπουργό συνόδευε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποίος απευθύνθηκε στους νέους ειδικούς φρουρούς, τονίζοντας ότι το σχέδιο διαχείρισης για την προστασία των ελληνικών πανεπιστημίων περιορίζει φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας.
Απευθυνόμενος στους νέους ειδικούς φρουρούς, ο υπουργός σημείωσε ότι καλούνται να υπηρετήσουν αξίες, όπως η ελευθερία, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη και ο πατριωτισμός, παρέχοντας υπηρεσίες στον ελληνικό λαό ως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ..
Όπως επισήμανε, πολλοί απ' αυτούς είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, γνωρίζουν τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και σήμερα θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και πάλι, αυτή τη φορά από ένα άλλο πόστο, ως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμβάλλοντας στην εύρυθμη, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Ανέφερε δε, ότι οι πρυτανικές αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν σχέδια ασφαλείας, μέσα στα οποία θα εντάξουν τους ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα εμπνεύσουν, όπως τόνισε, αίσθημα ασφάλειας σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί με υπευθυνότητα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την προστασία των Πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι κάθε φορά που οι Πρυτανικές Αρχές ζητούν τη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει άμεση ανταπόκριση.
Η εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Οι 400 προσληφθέντες είναι 303 άνδρες και 97 γυναίκες.
Η εκπαίδευση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ.
Στη θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται εκτός από τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος, η ανάπτυξη και η ανάλυση πραγματικών σεναρίων και εικονικών περιστατικών.
Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ,, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, για να συμβάλει στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιτυχών θεωρείται ο εκπαιδευόμενος Ειδικός Φρουρός που στο τέλος της εκπαίδευσής του συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και γραπτής δοκιμασίας.
Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ θα εκπαιδευτούν στους τομείς της νομικής επιστήμης, της κοινωνικής και ηθικής αγωγής, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των όπλων και της χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.
Σημειώνεται ότι οι άνδρες και γυναίκες της ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν όπλα αλλά, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο, θα φέρουν μόνο εξοπλισμό αυτοπροστασίας.