ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Ζήτησε να μην αναμειγνύεται η ΕΕ στα ελληνοτουρκικά

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την κατήγγειλε για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο AP Photo/Burhan Ozbilici/File

To αίτημά του για απ' ευθείας διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς την ανάμειξη των Βρυξελλών, επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, κατηγόρησε την ΕΕ ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων και με αυτόν τον τρόπο δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε γεύμα που παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τους Ευρωπαίους πρεσβευτές να μην υποσκάπτονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ένωση, «με άλλοθι την ενωσιακή αλληλεγγύη», κάνοντας μία έμμεση αναφορά, χωρίς να κατονομάζει, στη στήριξη των χωρών-μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. «Γι' αυτό, ορισμένα μέλη πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους για να λύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία στους διαδρόμους της Ένωσης» προσέθεσε και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα συνέχισε:

«Πέρυσι επανενεργοποιήσαμε πολλούς από τους μηχανισμούς διαλόγου μας με τη γειτονική μας Ελλάδα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μειώσουμε την ένταση. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα και αρχίσαμε να εργαζόμαστε, προκειμένου να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Ειλικρινά πιστεύω, ως δύο γειτονικές χώρες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με απ’ ευθείας και εποικοδομητικό διάλογο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κατήγγειλε την Ελλάδα για βίαιες επαναπροωθήσεις (push backs), ισχυριζόμενος ότι εάν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της Τουρκίας η μεταναστευτική κρίση θα είχε επιδεινωθεί, θα είχαν χαθεί περισσότερες ζωές, η τρομοκρατία θα είχε κλιμακωθεί και θα είχε οδηγηθεί σε αποσταθεροποίηση μία ευρύτερη περιοχή.

Κατηγόρησε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν προσέφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, λέγοντας ότι η χώρα του αναμένει μόνο έναν δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών και των βαρών.

«Αν δεν επικαιροποιηθεί η συμφωνία της 18ης Μαρτίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εμπεριστατωμένη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα. Είναι επίσης σημαντικό να τεθεί ένα τέλος στις απωθήσεις και τις πρακτικές που καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες. Αναμένουμε να ακουστούν πιο ευσυνείδητες και θαρραλέες φωνές από την ΕΕ για τα θλιβερά γεγονότα στο Αιγαίο, τα οποία αποτυπώνονται και στον Τύπο» δήλωσε.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων, ότι ακολουθεί παρελκυστική τακτική, σε αντίθεση με την Τουρκία που επιθυμεί την τοποθέτηση των σχέσεων της με το ευρωπαϊκό μπλοκ σε «πιο στέρεες βάσεις».

«Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της ΕΕ για τα βήματα αυτά», είπε.

Τέλος, ανέφερε, ότι η ως υποψήφια προς ένταξη χώρα η Τουρκία διαδραματίζει έναν ρόλο προς επίλυση των προβλημάτων σε θεμελιώδη ζητήματα, όσον αφορά στις αλυσίδες εφοδιασμού, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την άμυνα, όπως και στο θέμα της ισλαμοφοβίας της ξενοφοβίας.

«Σε αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό για την Τουρκία και την ΕΕ να κάνουν βήματα μπροστά στις σχέσεις τους. Έχουμε κάνει προσπάθειες υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας για να ζωντανέψει η θετική ατζέντα» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης