ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Η «Στρατηγική Πυξίδα» στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στη Βρέστη προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ Υπουργείο Εξωτερικών

Στη Βρέστη της Γαλλίας πραγματοποιείται, την Πέμπτη και την Παρασκευή, η διήμερη Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»), στην οποία θα συζητηθεί η «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ.

Η «Στρατηγική Πυξίδα» είναι ένα κείμενο που αναφέρεται στις προκλήσεις και τις απειλές για την Ευρώπη και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο του 2022.

Το προσχέδιο της «Στρατηγικής Πυξίδας», που θα συζητηθεί στη συνάντηση στη γαλλική πόλη της Βρετάνης, είναι ένα πρώτο εισηγητικό κείμενο, το οποίο παρουσίασε στα κράτη - μέλη ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμμετοχή Δένδια και Παναγιωτόπουλου

Στο Άτυπο Συμβούλιο προγραμματίζεται να τοποθετηθεί από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, αύριο Πέμπτη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί η «Στρατηγική Πυξίδα».

Στο γεύμα θα παρουσιαστεί το αναθεωρημένο κείμενο, βασισμένο στις παρατηρήσεις και στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Κατόπιν, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη».

Στις εργασίες της άτυπης συνάντησης θα συμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Ο εκπρόσωπους του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαΐωάννου, διευκρίνισε ότι, όπως γίνεται πάντα με αυτά τα έγγραφα, είναι ένα σημείο εκκίνησης. «Το σημείο τερματισμού δεν γνωρίζουμε πού θα είναι. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις τις οποίες θα εκθέσουμε γι’ αυτό το σχέδιο και, βεβαίως, ευελπιστούμε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αυτές οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη γιατί, όπως γνωρίζετε, η υιοθέτηση αυτού του κειμένου απαιτεί ομόφωνη απόφαση».

Οι ελληνικές θέσεις για τη «Στρατηγική Πυξίδα»

Όσον αφορά στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, αλλά, παράλληλα, θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο Ευρωατλαντικό και να αλληλοϋποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υποχρεώσεις που έχει στο ΝΑΤΟ.

«Και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες, την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον χρειαστεί να κληθεί, να αναλάβει δράσεις αυτόνομα, βεβαίως πάντα υπό την αιγίδα, υπό τη σκέπη μίας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Κίνα και Αφρική

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, την Παρασκευή, θα λάβει χώρα η νέα συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Μετά το πέρας των εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν, σε γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει η Γαλλική Προεδρία με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης