ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα: Όλα δείχνουν ότι «παγώνει» το λίφτινγκ στους περιορισμούς σε εστίαση και γήπεδα

Νέα μέτρα: Όλα δείχνουν ότι «παγώνει» το λίφτινγκ στους περιορισμούς σε εστίαση και γήπεδα
Η «πυξίδα» του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στη διατήρηση του πλαισίου των υφιστάμενων περιορισμών και στην επαναξιολόγησή του εν ευθέτω χρόνω. AP Photo / Yorgos Karahalis

Η επιδημιολογική «φωτογραφία της στιγμής» στους κρίσιμους δείκτες αλλά και οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι οι δυο παράγοντες που θα προστεθούν στην εξίσωση, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ των μέτρων έναντι του κορωνοϊού που πλαισιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών από το λυκόφως του 2021.  

Η ροπή

Όλα τα τελευταία δεδομένα πάντως και εν αναμονή του καπνού που θα βγει από τη συζήτηση των λοιμωξιολόγων, θα τεθούν επί τάπητος στην τακτική σύσκεψη για την Covid-19, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση η «πυξίδα» του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στη διατήρηση του πλαισίου των υφιστάμενων περιορισμών και στην επαναξιολόγησή του εν ευθέτω χρόνω.

«Αυτή είναι η βασική ροπή», όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους λόγους που μεταθέτουν για αργότερα την εφαρμογή των σημειακών προσαρμογών.

Για το «φρένο» στο μίνι-λίφτινγκ των περιορισμών που αφορούσε, κυρίως στις σκέψεις που γίνονταν για την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, αλλά δίχως την άρση της απαγόρευσης για όρθιους θαμώνες, καθώς επίσης για το πλαφόν των θεατών στα αθλητικά γήπεδα, προϊδέασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των τελευταίων μέτρων» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου.

Τα συγκριτικά στοιχεία

Πάντως από την επικαιροποιημένη καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης, προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τη μετάλλαξη Όμικρον, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Εμφανής είναι ο αντίκτυπος αυτής της τάσης και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε απλές κλίνες νοσηλείας.

Ταυτόχρονα, η επιμέρους ανάλυση του ισοζυγίου εισαγωγών και εξαγωγών, καταδεινκνύει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων νοσηλειών προέρχεται από τη δεξαμενή των κρουσμάτων που δίνει η μετάλλαξη Δέλτα.

Το πλήθος όλων αυτών περιστατικών, όπως έχει υπογραμιστεί δημόσια από όλους τους διαύλους επικοινωνία των αρχών, πρόκειται για περιπτώσεις που νοσούν, από την μέχρι πρότινος, κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή η αναλογία της διασποράς στην κοινότητα είναι 80% «Όμικρον» και 20% «Δέλτα».

Στον αντίποδα μοιρασμένες είναι οι νοσηλείες από τις δυο μεταλλάξεις και συγκεκριμένα πέντε στις δέκα οφείλονται στην Όμικρον ενώ ισάριθμες ποσοστιαία, είναι αυτές που προκαλούνται από τη «Δέλτα».

Τέλος χρόνου

Από την άλλη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει «ταμείο» στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης στα άτομα άνω των 60 ετών για τα οποία αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα καθώς έως την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση ή το μονοδοσικό της Johnson.

Παρά τα «κρούσματα» πολυφωνίας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναστολής του διοικητικού προστίμου, των 100 ευρώ, που θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ, καθ’όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές: «Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα».

Υπενθύμιζαν δε, την επισήμανση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αυτή η απόφαση «δεν συνιστά ποινή, αλλά ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής».

Ελήφθη, άλλωστε, υπό το βάρος των μακάβριων δεδομένων, ότι 9 στους 10 θανάτους από Covid-19 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Αντίστροφη μέτρηση

Παράλληλα θα τρέχει και η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των επιπλέον κλάδων που θα προστεθούν στο «δίχτυ προστασίας» των αναστολών εργασίας, και οι απασχολούμενοι σε αυτούς θα τύχουν του επιδόματος των 534 ευρώ.