ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα: Προς επαναφορά της μουσικής στην εστίαση - Τι θα γίνει με ωράριο, θαμώνες και γήπεδα

Νέα μέτρα: Προς επαναφορά της μουσικής στην εστίαση - Τι θα γίνει με ωράριο, θαμώνες και γήπεδα
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Το κουδούνι της επιστροφής στα θρανία, παρά τις επιμέρους αρρυθμίες, δεν σήμανε και καμπανάκια για την ασφάλεια, ενώ η συνολική εικόνα της πρεμιέρας φαίνεται να βαθμολογείται από την κυβέρνηση με «λίαν καλώς».

Αυτή η βαθμολογία εδράζεται στα πρώτα δεδομένα από την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου η υλοποίηση του οποίου συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη άσκηση σε τεστ που έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας.

Οι κυβερνητικοί προβολείς φώτιζαν τον έγκαιρο εντοπισμό από τα self-test των 15.547 κρουσμάτων και την συνεπακόλουθη ανάσχεση της ενδοσχολικής και όχι μόνο διασποράς.

Προσεκτικές κινήσεις

Μείζων στόχος, όμως, είναι να μην κριθεί «μετεξεταστέα» η προσπάθεια το εγχείρημα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να έχει και χρονικό βάθος.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ενέργειες κυβέρνησης και επιστημόνων για την υγειονομική περιχαράκωση της διά ζώσης διδασκαλίας θα εντατικοποιηθούν και αναπόδραστα προσαρμογές ή προσθήκες που κρίνονται απαραίτητες θα περνάνε στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Άλλωστε όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή για την επανέναρξη των μαθημάτων:

«Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας».

Το στοίχημα της διά ζώσης διδασκαλίας φαίνεται πάντως ότι γέρνει την κυβερνητική ζυγαριά σε πιο μετρημένα βήματα σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα για τους περιορισμούς που διέπουν την λειτουργία τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Στο προσεχές εικοσιτετράωρο οι ειδικοί θα βάλουν στο τραπέζι τους την αξιολόγηση του πακέτου των μέτρων που είναι σε ισχύ έως στις 16 Ιανουαρίου.

Οι σκέψεις και τα σενάρια

Σε αυτόν τον κύκλο των διαβουλεύσεων από κυβερνητικής πλευράς φαίνεται ότι θα αναζητηθούν τα υγειονομικά περιθώρια για την άρση της απαγόρευσης που αφορά στη μουσική στην εστίαση.

Μια ενδεχόμενη σύγκλιση όμως στο συγκεκριμένο πεδίο δεν θα συνοδεύεται και από την αλλαγή στον περιορισμό για τους όρθιους θαμώνες καθώς επίσης στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως στις 12 τα μεσάνυχτα.

Καθεστώς που φαίνεται ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να διατηρηθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου.

Στην ίδια ατζέντα θα συμπεριληφθεί όπως μεταδίδεται και το ζήτημα του ανώτατου πλαφόν στις πληρότητες των γηπέδων.

Σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται ο έντονος χαρακτήρας που διαλαμβάνει η συζήτηση για αύξηση στον ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα, από το 10% επί της χωρητικότητας των σταδίων και ανώτατο πλαφόν στα 1000 άτομα, στο 20% και 2.000 άτομα αντίστοιχα.

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί

Προς ώρας όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, των μπαρ και των καφετεριών. Μια συζήτηση στην οποία συγκεντρώνει διαφορετικές απόψεις ακόμη και εντός των κυβερνητικών κόλπων, ωστόσο οι ισχυροί υποστηριχτές της απαγόρευσης θεωρούν ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Κι όλα αυτά ενώ η χώρα ξεπέρασε τους 18.100.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.540.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Στα 7.150.000 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,15 επί του γενικού πληθυσμού και 77,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 69,7% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε υψηλά επίπεδα, συνολικά άνω του 82%, κινούνται και τα ποσοστά της αναμνηστικής δόσης. Από τα 5,8 εκατομμύρια δικαιούχων, έχουν ήδη γίνει 3.970.000 εμβολιασμοί ποσοστό 68,2% και επιπλέον 825.000 άτομα έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, που αντιπροσωπεύουν το 14,3% του συνόλου.

Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά στην δεξαμενή της ηλικιακής κατηγορίας άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού το 92,3% και από τους κάτω των 60 ετών, το 75,2%.

Τέλος, στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί σε 55.000 άτομα.