Κορωνοϊός - Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διευκρινίσεις Γεωργαντά για την ισχύ του
Διακόπτεται η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε περίπτωση νόσησης και επανέρχεται μετά την ανάρρωση, διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Κάποιος που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τις ημέρες της νόσησής του, αλλά επανέρχεται με τη διακοπή της» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, «επειδή ο χρόνος της νόσησης είναι διαφορετικός για τον καθένα από εμάς, τεχνικά δεν μπορεί να υπηρετηθεί μία εφαρμογή που εξατομικευμένα να μπορεί να επαναφέρει το πιστοποιητικό με τη διακοπή της νόσησης. Αυτό που είναι αυτονόητο είναι δύο πράγματα: Πρώτον, ότι κατά τη διάρκεια της νόσησης κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού του και δεύτερον, με τη λήξη της νόσησης επανέρχεται η ισχύς του πιστοποιητικού».
Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό
Όσον αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν ΑΦΜ στη χώρα μας αλλά έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, στις χώρες της ΕΕ και στις συνεργαζόμενες χώρες για την εφαρμογή του πιστοποιητικού του εμβολιασμού και θέλουν να επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό τους ώστε να μην έχουν πρόβλημα με το πρόστιμο μετά τις 15 Ιανουαρίου, μπορούν μέσω ΚΕΠ να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στη χώρα για να δηλώσουν είτε τον πρώτο εμβολιασμό για να κάνουν τον δεύτερο είτε τον δεύτερο για να κάνουν τον τρίτο».
«Δεύτερον, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην ΕΕ ή στις 28 συνεργαζόμενες χώρες και κατέχουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θα μπορούν να μπουν σε μία εφαρμογή που θα τεθεί από αύριο σε λειτουργία και να καταχωρήσουν το πιστοποιητικό τους ώστε να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 ετών, από τις 520.000 που ήταν αυτοί που δεν είχαν εμβολιαστεί όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού πάνω από το 40%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εμβολιασμών είπε ότι είναι ικανοποιητική, σημειώνοντας πως «υπάρχει ενδιαφέρον για πρώτη δόση και για τρίτη δόση, γι' αυτό και έχουμε ανοίξει 270.000 ραντεβού».
«Αυτήν τη στιγμή, όποιος θέλει να κάνει την πρώτη του δόση έχει τη δυνατότητα να το πράξει άμεσα», τόνισε.
Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης
Εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού και τεράστιας ζήτησης διαγνωστικών ελέγχων, αλλάζει ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Συγκεκριμένα:
- όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
- όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).
Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».
Με επτάμηνη ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σχετικά με διάρκεια ισχύος επτά μηνών του πιστοποιητικού εμβολιασμού ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως «αυτό θα καθοριστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου».
Όπως ανέφερε ο Θάνος Πλέυρης, την Τετάρτη, «έχει κλειδώσει ότι το πιστοποιητικό των επτά μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. «Aν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο επτάμηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος» διεμήνυσε.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου 2021, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.
Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.