ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετάλλαξη Όμικρον - κυβέρνηση: Τα σενάρια για νέα μέτρα μετά το άνοιγμα των σχολείων

Αναζητείται το «αντίδοτο» στον αντίκτυπο της μεγάλης διασποράς της Όμικρον που δεν αφορά τόσο στην πίεση στο ΕΣΥ όσο στην εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών καθώς επίσης στον ιδιωτικό τομέα. AP Photo / Thanassis Stavrakis

Η απόφαση για τα σχολεία δεν αίρει το επίπεδο της ετοιμότητας για την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Αρχής γενομένης από την τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα εντατικοποιηθεί η ανάλυση των δεδομένων, καθώς πλέον θα είναι διαθέσιμο το επιδημιολογικό αποτύπωμα των Χριστουγέννων και κατ' επέκταση η σχετική προετοιμασία για ενδεχόμενες προσαρμογές στη στρατηγική.

Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται το αντίδοτο στον αντίκτυπο της μεγάλης διασποράς της Όμικρον που δεν αφορά τόσο στην πίεση στο ΕΣΥ όσο στην εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών καθώς επίσης στον ιδιωτικό τομέα. Οι αντοχές αρκετών κλάδων από τις απώλειες, λόγω της εκτεταμένης νόσησης από την νέα παραλλαγή της Covid-19, δοκιμάζονται σε σημαντικό βαθμό.

Σε συνεργασία με τους επιστήμονες αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα στο μέτρο της καραντίνας ώστε να αποφευχθεί το «βραχυκύκλωμα» στις επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Από την άλλη, σε επίπεδο δημόσιου τομέα, εντός της ημέρας, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών να παραδοθούν τα εφεδρικά σχέδια προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να μη διαταραχθεί η απόδοση της κρατικής μηχανής.

Αυτά τα δεδομένα θεωρείται ότι μπορεί να μειώσουν την χρονική απόσταση από την ενεργοποίηση νέων παρεμβάσεων που θα αυξήσουν το επίπεδο της υγειονομικής προστασίας και κατά συνέπεια θα αντιμετωπίσουν την οξύτητα του προβλήματος που δημιουργεί η μετάλλαξη «Όμικρον».

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συζήτηση κάθε αναγκαίου μέτρου και τα δυο κριτήρια, όπως τα προσδιορίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι η αποτελεσματικότητά αλλά κυρίως να είναι εφαρμόσιμα.Στο τραπέζι είναι πάντα η εισήγηση για ενίσχυση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους με απαγόρευση παραμονής ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για διεύρυνση της περιμέτρου της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 50 ετών ακόμη και σε όσους ανήκουν στην προηγούμενη ηλικιακή κατηγορία, αυτή των σαραντάρηδων. Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει μια πρόσθετη δυναμική, έστω και εμμέσως, δια των αποφάσεων που θα ληφθούν για την λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες.

Ταυτόχρονα είναι σαφές, ό,τι σε αυτήν την φάση οι συζητήσεις για το υπάρχον πλαίσιο μέτρων προσανατολίζονται μόνο σε προσθήκες. Από το επίπεδο της αποκλιμάκωσης στην επιδημιολογική κατάσταση θα κριθεί η παράταση της ισχύος τους και μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Σε αυτό το ορόσημο θα επαναξιολογηθεί συνολικά το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, των νυχτερινών κέντρων αλλά και των γηπέδων. Στο απευκταίο ενδεχόμενο είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή στο μέτρο για απαγόρευση της μουσικής. Σε ότι αφορά στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω μείωση του και εάν κριθεί απαραίτητο ακόμη και η συμπίεση στο ποσοστό χωρητικότητας.

Στο μέτωπο των σχολείων η κυβέρνηση προχωρά στην επαναλειτουργία τους που είχε προγραμματιστεί στις 10 Ιανουαρίου. Παρότι στο τραπέζι είχε κατατεθεί και μια δεύτερη πρόταση που ήθελε την παράταση των εορταστικών διακοπών κατά μια εβδομάδα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω πίεση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στο σύστημα υγείας. Ο αντίλογος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η απόρριψη της λύσης της 17ης Ιανουαρίου, ήταν ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα περιοριζόταν η κινητικότητα από τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων.

«Μέσα σε πλαίσιο απολύτως προστατευμένο και με τα τεστ θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή που θα είχαμε αν κρατούσαμε τα παιδιά μακριά από το σχολικό περιβάλλον μέσα σε περίοδο που η πανδημία παρουσιάζει έξαρση χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε lockdown. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες, απ’ ό,τι έξω από αυτές», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου στον ΑΝΤ1, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Από την άλλη, έγιναν δεκτές οι αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που θεωρείται ότι λειτούργησε θετικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Βασικό χαρακτηριστικό είναι οι ενισχυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι, που σύμφωνα με τα στατιστικά, έως και τον περασμένο Δεκέμβριο βοήθησαν στον έγκαιρο εντοπισμό του 84% των κρουσμάτων εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Δεν αποφασίστηκε όμως καμία παρέμβαση στην αναλογία του 50%+1 που απατείται για να κλείσει ένα τμήμα.

Σε λιγότερες από 48 ώρες, πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να κερδίσουν ακόμη ένα δύσκολο στοίχημα που αφορά στον εορτασμό των Θεοφανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης