Μητσοτάκης: Πολιτική και ηθική υπόθεση η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Για ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επιστροφή στο Μουσείο της Ακρόπολης δέκα θραυσμάτων που ανήκουν στον Παρθενώνιο Γλυπτικό Διάκοσμο τα οποία φυλάσσονταν επί δεκαετίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Κι αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη πως η επανένωση της Ακρόπολης, των γλυπτών του Παρθενώνα, δεν αποτελεί θέμα απόστασης. Γιατί είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα, είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Προανέφερε δε:
«Με άλλα λόγια επιστρέφουν στη μήτρα τους ακριβώς για να απευθυνθούν σε όλους και παντού. Όμως, όπως τους πρέπει, με τη δύναμη της ενότητάς τους και όχι με τη μερικότητα του κατακερματισμού τους».
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πρώτο βήμα, στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα, που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο:
«Αποστολή των μουσείων άλλωστε είναι να αναδεικνύουν με τον ιδανικότερο τρόπο την ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεπώς οφείλουν να συνεργάζονται και όχι να ανταγωνίζονται για ένα παγκόσμιο αγαθό το οποίο δεν τους ανήκει».
Υπερθεματίζοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: από αυτήν την άποψη το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει ένα δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας» και υπενθύμισε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο έχει αναβαθμιστεί στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αποτελεί ένα αίτημα της Ουνέσκο, αλλά και της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα πρόσθεσε ότι αποτελεί και ένα θέμα το οποίο αντιλαβάνεται και ο βρετανός πρωθυπουργός, κάτι που όπως είπε, διαπίστωσε και στην πρόσφατη συνάντησή τους:
«Με κλασικές σπουδές ο ίδιος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε, δυνητική, μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό, πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περι μουσείων, ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εμφατικά ότι:
«Δεν υπάρχουν λοιπόν πια, ουσιαστικά επιχειρήματα τα οποία να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Αυτήν την ανάγκη άλλωστε θα την θυμίζει καθημερινά στον φίλο μου Μπόρις, η ίδια του η κόρη, στην οποία έδωσε και το όνομα της Ίριδας».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται για μια πολιτική και ηθική υπόθεση υπόθεση με διαστάσεις παγκόσμιες και πολιτιστικές. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αυτές οι διαστάσεις δεν είναι τεχνικές ή νομικές, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι «η αποκατάσταση της πληγής που άνοιξε βίαια και παράνομα ο Λόρδος Έλγιν», δεν θα προκαλέσει καμία ουσιαστική αναστάτωση στις σχέσεις μεταξύ των μουσείων.
«Από την άλλη πλευρά όπως έχω δηλώσει, η δικαιωμένη Ελλάδα, θα είναι πρόθυμη να εκθέσει με μεγαλύτερη άνεση, με μεγαλύτερη ευκολία σπάνιους θησαυρούς της, παντού στον κόσμο, ξεκινώντας από το Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.