ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όμικρον: Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού-«Πονοκέφαλος» το άνοιγμα των σχολείων

Το νέο έτος φαίνεται ότι θα κάνει ποδαρικό με αποφάσεις για περαιτέρω διεύρυνση της περιμέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Το υγειονομικό «ανάχωμα» απέναντι με την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί για τις 3 Ιανουαρίου με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, αναπόδραστα στρέφει τους προβολείς στα επόμενα βήματα που θα περιλαμβάνει το έκτακτο σχέδιο ταχείας αντίδρασης κυβέρνησης και ειδικών απέναντι στην μετάλλαξη «Όμικρον».

Καταρχάς το νέο έτος φαίνεται ότι θα κάνει ποδαρικό με αποφάσεις για περαιτέρω διεύρυνση της περιμέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει τις επιδόσεις από την τελευταία φάση, έστω και από την έμμεση εκδοχή της υποχρεωτικότητας, που αφορά στην αναμνηστική δόση για την ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών. Τα σενάρια θέλουν να περνούν στον αστερισμό της υποχρεωτικότητας και άλλες πληθυσμιακές ομάδες με κριτήριο την ηλικία, και δη για την αμέσως προηγούμενη, δηλαδή για τα άτομα άνω των 50 ετών.

Δηλωτική των κυβερνητικών προθέσεων ήταν και η διακριτή αναφορά του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων. «Η Κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Προσδιόρισε δε και το πεδίο στο οποίο εδράζεται αυτή η βούληση: «αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων».

Στις πρώτες ημέρες του χρόνου θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις με τους επιστήμονες και για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου του 2022. Στο φόντο των σεναρίων περί παράτασης των εορταστικών διακοπών, η κυβέρνηση επιμένει στη διακήρυξη της για κανονική επιστροφή των μαθητών στα θρανία στην προγραμματισμένη ημερομηνία: «Η πρόθεσή μας είναι απολύτως καθαρή: Τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους», ήταν η κάθετη τοποθέτηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον ΣΚΑΪ.

Υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που ενδεχομένως δημιουργηθούν από τη ραγδαία επιδείνωση στον αριθμό των κρουσμάτων, θεωρείται βέβαιο ότι στον κύκλο των διαβουλεύσεων που θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα, επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της επικαιροποίησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Φαίνεται ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες η αύξηση στον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων, που υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση τα μέλη της σχολικής κοινότητας, και με πιθανή τροποποίηση στο είδος τους.

Άλλωστε για την κυβέρνηση το εργαλείο του testing ήταν αυτό που επέτρεψε να συνεχιστεί με εύρυθμο και υγειονομικά ασφαλή τρόπο, η δια ζώσης διδασκαλία. Από τα 81.000 και πλέον τμήματα συνολικά έκλεισαν τα 200 και αυτά όχι ταυτόχρονα. Τα στατιστικά του ΕΟΔΥ, καταγράφουν ότι το 84% των κρουσμάτων διαπιστώνονταν χάρη στο συχνό testing και επιπλέον ότι μόλις τρία στα δέκα κρούσματα οφείλονταν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, ενώ τα υπόλοιπο 70% σε άλλες δραστηριότητες.

Πάντως από την εισήγηση των ειδικών θα κριθεί και η διατήρηση στο εκπαιδευτικό καθώς και στο παράλληλο πρόγραμμα των σχολικών εκδρομών αλλά και των χοροεσπερίδων. «Η πρόθεσή μας είναι σταθερή. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Κεντρικό ζητούμενο βέβαια παραμένει η ενίσχυση των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψης, τα οποία αποτέλεσαν μια από τις παραμέτρους προστασίας της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Τα τελευταία στοιχεία τοποθετούν το ποσοστό των εμβολιασμών στις ηλικίες 15-17, στο 50%, ενώ περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης