Νέα μέτρα: Το στοίχημα της εφαρμογής - Tελευταία γραμμή άμυνας τα σχολεία
H πρόσθετη θωράκιση στην υγειονομκή ασπίδα κατά της Όμικρον με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στο λυκαυγές του 2022 αντανακλούν και την αξιοποίηση των χρονικών περιθωρίων, που δίνουν τα παρόντα υγειονομικά δεδομένα, σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Αυτά τα περιθώρια αποτυπώνονταν από τις ενδελεχείς αναλύσεις στον κύκλο των συσκέψεων που προηγήθηκαν των απογευματινών ανακοινώσεων. Καταρχάς τα στοιχεία που αφορούν στη νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης, και δείχνουν ότι δεν είναι τόσο έντονη όσο τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Δευτερευόντως η φάση αποκλιμάκωσης από την οποία διέρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την εικόνα στις εντατικές.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρθηκε διακριτά και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χρησιμοποίησε αυτά τα περιθώρια για να προετοιμάσει τις άμυνες του απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Ταυτοχρόνως όμως, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παίξει με το χρονόμετρο της πανδημίας, λαμβάνοντας νωρίτερα μέτρα, όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, παρά αργότερα.
Σε αυτήν την διάταξη μάχης απέναντι στην Όμικρον τελευταία γραμμή άμυνας είναι τα σχολεία. Παράλληλα η επαναλειτουργία τους μετά τις γιορτές, σε συνδυασμό με το μοντέλο των μαζικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων είναι και ο διακηρυγμένος στόχος.
«Είναι σημαντικό στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία, θεωρώ πολύ επιτυχημένο το μοντέλο των μαζικών τεστ που πρώτη η Ελλάδα εφάρμοσε», τόνισε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε δε: «Οι πολίτες παίρνουν την ευθύνη της υγείας τους στα χέρια τους και το self test είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και θα το χρειαστούμε βέβαια ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά μας επιστέψουν στο σχολείο. Θα ήθελα όταν αυτό γίνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να είναι ήδη εμβολιασμένα» τόνισε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Τα σχολεία έχουν προσδιοριστεί από την κυβέρνηση ως η τελευταία γραμμή άμυνας. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας τους, με φόντο και τις αιτιάσεις για την ασφάλεια της παραμέτρου, των 50 συν 1 κρουσμάτων, για την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ήδη προετοιμάζεται ένα εφεδρικό σχέδιο, με κεντρικό άξονα την αφαίρεση δραστηριοτήτων που ενέχουν αυξημένους υγεινομικούς κινδύνους, όπως οι σχολικές εκδρομές.
Για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, περάν δηλαδή των 15.000 παιδιών, ηλικίας από 5 έως 11 ετών, έχουν ανοίξει 120.000 ραντεβού εντός του Ιανουαρίου. Μάλιστα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 40.000 ραντεβού.