ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την Τετάρτη, με θέμα την ασφάλεια, με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το προσφυγικό, την οικονομία, αλλά και την τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του τόνισε πως «η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή».

«Η ΝΔ θέτει θέμα ασφάλειας, την στιγμή που ουδείς στην Ευρώπη δεν έχει καν υπονοήσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας-απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση- πως «σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος, την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάφτισαν ελευθερία τις διαδηλώσεις 50 ατόμων που έκλειναν όποτε ήθελαν το κέντρο της Αθήνας. Κάποιοι βάφτισαν ελευθερία τις καταδρομικές επιθέσεις των αντιεξουσιαστών από το άβατο των Εξαρχείων».

Οι τόνοι ανέβηκαν στις δευτερολογίες των δύο αρχηγών, τόσο με φόντο τις σχέσεις της Αριστεράς με την τρομοκρατία, όσο και όταν ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μνημείο κινδυνολογίας, καταστροφολογίας και προσπάθειας να σπείρει φόβο την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για ένα σαφές ιδεολογικό μανιφέστο.

2513337

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης/Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Είπατε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και ότι ο δυτικός τρόπος ζωής απειλείται, αγοράσατε τη θεωρία του πολέμου των πολιτισμών, είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες και καμία δεν έχει προτεραιότητα έναντι της άλλης, αλλά η μια προϋποθέτει την άλλη.

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα» επανέλαβε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, αφήνοντας υπονοούμενα για «σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης» λέγοντας: «Αναρωτιέμαι αν αντέχετε να κλείσετε τη διαπραγμάτευση ή αναζητάτε μία ηρωική έξοδο για να επαναφέρετε τον διχασμό μνημόνιο- αντιμημόνιο. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας η ΝΔ είναι εδώ για να τα αποτρέψει».

Νωρίτερα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξαπέλυσε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις, αλλιώς να φύγει. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτίμησε ότι η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο και οδηγείται στο γκρεμό, ενώ απαρίθμησε τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης, λέγοντας αφενός ότι είναι ψέμα όσα ακούγονται περί σκληρής διαπραγμάτευσης και ότι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερο.

2513127

Φώφη Γεννηματά/Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης που ανέχεται και πριμοδοτεί δεκάδες ΜΚΟ που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών μέχρι λαθρέμποροι και διακινητές ναρκωτικών, όπλων και εμπορίου οργάνων και λευκής σαρκός.

2513141

Δημήτρης Κουτσούμπας/Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διχασμό στη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα βλέπει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι από τη μια αφαίρεσε τα κιγκλιδώματα από την πλατεία Συντάγματος και από την άλλη διπλασίασε τη φρουρά στην Ηρώδου Αττικού.

2513352

Σταύρος Θεοδωράκης/Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η Ελλάδα θεωρείται ως ο ασφαλέστερος προορισμός στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλο το χρόνο που γίνεται η συζήτηση στη Βουλή, λίγο πριν την τουριστική περίοδο. «Η Ελλάδα λόγω των μεγάλων προσπαθειών των ελληνικών αρχών ασφαλείας θεωρείται από τις πιο ασφαλής χώρες. Αναμένεται ότι αυτοί που θα έρθουν ως τουρίστες θα το κάνουν γιατί αισθάνονται ασφάλεια. Το μόνο που καταφέρνουμε λοιπόν σήμερα είναι να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν εναντίον της χώρας μας, εργαλεία να παρερμηνεύσουν τη συζήτηση», τόνισε ο κ. Καμμένος.

2513152

Πάνος Καμμένος/Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι του ζητείται να τοποθετηθεί για ζητήματα ασφάλειας, την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για το φορολογικό και ασφαλιστικό.

2513354

Ο Βασίλης Λεβέντης κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή/Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ