Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για μετά την Πρωτοχρονιά - Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη
Να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις σχολικές αίθουσες μετά τις γιορτές είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η μοναδική σταθερά στη ρότα που χάραξε από εχθές η κυβέρνηση.
Στην πορεία άλλωστε μετά τις γιορτές, ο πρωθυπουργός έδειξε τις συντεταγμένες που ενδεχομένως θα ακολουθήσει η πυξίδα εάν απαιτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Αυτό είναι ένα ορόσημο το οποίο με βάση τις προβολές των στοιχείων θα αρχίσει να παγιώνεται η επικράτηση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού. Τα προγνωστικά μοντέλα, στα οποία στηρίζονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση θέλουν, από το λυκαυγές του νέου έτους, περισσότερα από ένα στα δυο κρούσματα που καταγράφονται να είναι μολύνσεις της «Όμικρον».
Πως θα ανοίξει η «βεντάλια» των μέτρων
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια που θα αποτελέσουν τη συμπληρωματική οχύρωση απέναντι στην πορεία που θα διαγράφει η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα μέτρα, τα οποία προς ώρας είναι στο συρτάρι, είναι η αύξηση της τηλεργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Στην αιχμή τους φυσικά βρίσκεται η θέσπιση ωραρίου στην εστίαση, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα καταστήματα του κλάδου διακόπτουν τη λειτουργία τους, κατά περίπτωση στις 10 με 12 τα μεσάνυχτα.
Στην ευθυγράμμιση με τα μοντέλα άλλων χωρών ανήκει και η εφεδρεία της αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους. Η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής πρακτικά θα μεταφράζεται σε περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασής τους στην κοινωνική σφαίρα και αύξηση των υποχρεωτικών τεστ, στα οποία υποβάλλονται σε περιοδική βάση.
Αστερίσκος μπαίνει στο εάν σε αυτήν την περίμετρο θα συμπεριληφθούν και οι εμβολιασμένοι. Σε ότι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, δείχνει να κερδίζει έδαφος η εισήγηση να ισχύει για όλους, και μετά τους επτά μήνες, μόνο εάν έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στον έλεγχο των μέτρων που ήδη ισχύουν. Γι’αυτό και όπως έγκαιρα έγραφε το CNN Greece, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα σηκώσουν το κύριο βάρος της αυστηρής επιτήρησης ώστε να επιβραδυνθεί η ταχύτητα εκδήλωσης του πέμπτου κύματος της πανδημίας.
Η απόφαση Μητσοτάκη
Πάντως τα μέτρα που τελικώς θα ισχύσουν στα ρεβεγιόν αποτέλεσαν μια ανατροπή η οποία κλείδωσε την τελευταία στιγμή. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απορρίψει την εισήγηση για Πρωτοχρονιά με rapid test, ελήφθη στον πρωινό καφέ της Τρίτης.
Αυτό προδίδει και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: «Και εμείς λέμε ορισμένα πράγματα νωρίτερα από την ώρα τους και ενδεχομένως δημιουργείται μια σύγχυση στον κόσμο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Τρίτη το πρωί, λίγη ώρα πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία έγινε γνωστή η απόφαση του πρωθυπουργού.
Σε αυτή την αλλαγή όπως αναφέρουν πληροφορίες συνετέλεσαν τρεις παράμετροι. Καταρχάς οι αντιδράσεις από μέρους των εμβολιασμένων οι οποίοι θα άνοιγαν δικαιολογημένα, όπως εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση, έναν κύκλο αντιδράσεων.
Ακόμη ζυγίστηκε η επίπτωση στις επιχειρήσεις οι οποίες παραδοσιακά κατά την εορταστική περίοδο κάνουν το ⅓ του τζίρου τους. Στα δεδομένα που συνυπολογίστηκαν, συμπεριλαμβάνεται, και οι δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν τα φαρμακεία να ανταποκριθούν στο φόρτο που θα δημιουργούσε η θέσπιση του μέτρου.