Πλεύρης: Από μερικές ώρες έως 2,5 ημέρες ο μέσος χρόνος αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ
Διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία ή τις γνωριμίες ενός ασθενούς για την εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο Θάνος Πλεύρης.
«Ο μέσος όρος αναμονής εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι από μερικές ώρες μέχρι 2,5 μέρες», είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη τα κριτήρια είναι η βαρύτητα της κατάστασης του ασθενή, το ποσό δηλαδή, βαριά νοσεί ο πάσχων, ο ρυθμός αποκατάστασης, η δυσλειτουργία των οργάνων ή το μικρό προσδόκιμο ζωής.
Ο υπουργός Υγείας χαρακτηρισε χυδαία ψεύδη όλα λέγονται για επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις ΜΕΘ ή για κλειστές ΜΕΘ που δεν λειτουργούν προκειμένου να γίνει διαχείριση περιστατικών.
Για παραβίαση των κόκκινων γραμμών και καταφανή ανεπάρκεια του συστήματος, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός.
«Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς δεκάδες εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υποτίθεται ότι αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή στη διαχείριση, αυτή η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί εδώ και πάρα πολύ», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές σκιές στη διαχειρίση της κατάστασης που αποδομούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης με περιπτώσεις συγκεκριμένων επωνύμων που βρέθηκαν με πολύ εύκολο τρόπο σε ένα κρεβάτι εντατικής.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία μελέτη, όπως και στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο τα συμπεράσματα της μελέτης η κυβέρνηση τα αντιμετώπισε με τα μέτρα που έλαβε.
«Η μελέτη λέει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι όσες ΜΕΘ και να έχεις η διαχείριση των περιστατικών είναι δύσκολη», επεσήμανε ο Θάνος Πλεύρης.