ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Οι παραβατικές συμπεριφορές και το casus belli έχουν επιπτώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στο μεταναστευτικό INTIME

Ξεκάθαρη υπενθύμιση προς την Τουρκία για τις ευρωπαϊκές επιπτώσεις που τόσο η παραβατική συμπεριφορά της όσο και η διατήρηση επιθετικών στρατηγικών όπως αυτή του casus belli, απηύθυνε από τη Σόφια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια δίνοντας στην Τουρκία ουσιαστικά δύο επιλογές την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες οι οποίες που στις οποίες προφανώς περιλαμβάνεται και η Ελλάδα με μία αποκλιμάκωση της έντασης με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο εξακολουθεί η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε εμφατικά: «σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αγωνιστούμε για μία πλήρη εναρμόνιση των ευρω-τουρκικών σχέσεων γιατί είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έκανε ειδική μνεία στο μεταναστευτικό και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη φύλαξη των εθνικών συνόρων, που συγχρόνως είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα: «Και οι δύο χώρες είναι κάτι το πιστεύω ότι το κάνουμε αποτελεσματικά με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκουμε για ακόμα πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων γιατί όπως σας είπα είμαστε χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με φόντο την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τη μετάλλαξη “Ομικρον”,ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εκτενείς συζητήσεις που διεξήχθησαν για τα σχέδια αντιμετώπισης της και πρόταξε για ακόμη μια φορά την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Εξέφρασε την ελληνική ετοιμότητα για συνδρομή στις προσπάθειες της Βουλγαρίας: «αν υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε στον τομέα αυτό σε πειστικές στρατηγικές επικοινωνίας διότι η πρόκληση αυτή είναι μία κοινή πρόκληση και δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς στα Βαλκάνια εάν όλες οι χώρες δεν πετύχουν οι ποσοστά εμβολιασμού υψηλά ώστε να φτάσουμε επιτέλους το προσδοκώμενο τείχος ανοσίας»

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την Ελληνική θέση ότι σε μία περίοδο αυξανόμενο προκλήσεων και διαιρέσεων μία αξιόπιστη και μία δίκαιη πορεία προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων.

«Αυτή η προοπτική γίνεται γίνεται μοχλός πρόοδο στις υπό ένταξη χώρες και ταυτόχρονα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά και για αυτό και η Ελλάδα στηρίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι πάντα οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξη τους στην ένωση με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε στην άμεση σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία πάντα με βάση τα γνωστά κτίρια υπολογίζουμε στη στήριξη σας για τον κοινό αυτό στόχο. Τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον κύριο πρωθυπουργό για τις σχέσεις μας με την γείτονα Τουρκία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Της παρέμβασης Μητσοτάκης υπερθεμάτισε ο Βούλγαρος ομόλογός του, με τον Κιρίλ Πετκόφ να τονίζει: «Όντως και τα δύο κράτη της είμαστε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει λογική αυτά τα σύνορα ουσιαστικά να μας οδηγήσουν σε ένα καλό συντονισμό ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης