ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι εκλογές η μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση

Τσίπρας: Οι εκλογές η μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. CNN Greece/Γιάννης Συμεωνίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε το βήμα του συνεδρίου «Digital Economy Forum» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) προκειμένου και να δικαιολογήσει το λόγο που ζήτησε εκλογές από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο και γιατί ήταν διστακτικός να το πράξει νωρίτερα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή στις κάλπες τη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση.

«Πρωτεύον σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής συνοχής. Η συνθήκη είναι δραματική. Σήμερα η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας κι ακρίβειας, αλλά κι εγκλωβισμένη από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν κι αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την ψηφιακή οικονομία, ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε κεφαλαιώδη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, αν θέλουμε μια Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής συνοχής που δεν μπορεί να ρισκάρει να μείνει πίσω.

Υποστήριξε, επίσης, πως το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, να μην αφήσει κανέναν και καμία πίσω και να μην σταθεί αφορμή για την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά αυτά έγιναν πάνω στις ράγες και στις υποδομές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει παρά τη σκληρή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής να θέσει, «κάτι που προς τιμήν του έχει παραδεχτεί και δημοσίως ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης».

Θέτοντας την ευρύτερη εικόνα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και στις δημοκρατικές αξίες έχει κλονιστεί, με αποτέλεσμα την άνοδο μισαλλόδοξων κι ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των προσδοκιών των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων: «Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι πλέον εμφανής σε όλο και περισσότερους ανά τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πριν από λίγους μήνες πως τα trickle-down economics δεν δούλεψαν, αποκηρύσσοντας μια βασική αρχή του νεοφιλελευθερισμού, και το ίδιο έπραξε στη συνέχεια και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ αποφασίστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών η φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Ενώ οι περισσότερες χώρες ενισχύουν κατώτατο και μέσο μισθό με διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο έργο της δικής του κυβέρνησης ως προς την ψηφιακή μετάβαση:

  • Ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο εκπόνησε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021.
  • Αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου τομέα, με πιο εμβληματικά τα έργα «Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων– ΣΗΔΕ & ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι».
  • Εξορθολογισμός των έργων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) τα οποία ήταν κατακερματισμένα κι αναποτελεσματικά.
  • Κατεύθυνση 800 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Αύξηση στο 1,2 % του ΑΕΠ του προϋπολογισμού για έρευνα και καινοτομία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλέστηκε τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ασκήσει κριτική στη σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος στην ΕΕ για το έτος 2020, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Διαθέτουμε το ακριβότερο ίντερνετ στην Ευρώπη και, μάλιστα, με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Κάτι που θα είχε σίγουρα βελτιωθεί αν προχωρούσαν εμβληματικά έργα που είχαμε δρομολογήσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ευρυζωνικότητας. Αλλά οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν σταματούν μόνο στις υποδομές. Δεν φρόντισε να ασχοληθεί με το ζήτημα των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό και συνδέσεις, καθώς στην πράξη χιλιάδες μαθητές που δεν είχαν ίντερνετ ή εξοπλισμό αποκλείστηκαν από την τηλεκπαίδευση. Δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της ψηφιακής έκδοσης συντάξεων. Όχι μόνο δεν το έλυσαν το πρόβλημα, αλλά τετραπλασίασαν τις εκκρεμότητες, καθυστερώντας δραματικώς την ολοκλήρωση του σχετικού έργου ΕΣΠΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, οι σχετικές δράσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για απόδοση ψηφιακών δεξιοτήτων δόθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα προχωρήσει σε αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κατάρτισης, παρότι είναι ακόμα νωπό το σκάνδαλο του ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το ότι λειτούργησε ως ντίλερ των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ακόμα κι αυτών που έχουν να κάνουν με την υγεία, όπως αποδείχθηκε με τις περιπτώσεις των συμβάσεων με τις PALANTIR και CISCO.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε και τις επτά προτάσεις του κόμματός του για την ψηφιακή οικονομία:

  • Πρώτον, η χώρα να μην λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων που θα αγοραστούν απέξω αυξάνοντας τα εμπορικά ελλείμματα, αλλά να βασιστεί σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται στην εγχώρια προστιθέμενη αξία.
  • Δεύτερον, να δοθεί προτεραιότητα στο ψηφιακό Δημόσιο με ουσιαστικές ενέργειες απλοποίησης των διαδικασιών, όπως με τη δημιουργία αξιόπιστου δικτύου τηλεϊατρικής που θα συμβάλλει έμπρακτα στο να αντιμετωπιστεί το κεφαλαιώδες πρόβλημα της έλλειψης ουσιαστικής πρωτοβάθμιας φροντίδας που οδηγεί στη συμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Τρίτον, να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.
  • Τέταρτον, έμφαση στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
  • Πέμπτον, η ψηφιακή μετάβαση να είναι συνολική κι αποκεντρωμένη.
  • Έκτον, επενδύσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, με άξονες την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών σε νησιά και λοιπές απομακρυσμένες περιοχές ώστε να καλυφθεί το 100% της ελληνικής επικράτειας, τη μετάβαση στα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), την επιδότηση υποδομών οπτικών ινών σε κατοικίες κι επαγγελματικούς χώρους.
  • Το έβδομο σημείο αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Πρέπει να δούμε την πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης με δύο τρόπους: Να την αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία άλματος της οικονομίας την οποία δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας για άλλη μια φορά. Να αποφύγουμε τον κίνδυνο η ψηφιακή μετάβαση να γίνει αιτία για περισσότερες ανισότητες. Αντίστροφα να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες για περισσότερη ισότητα, για την πρόσβαση όλων στα κοινά αγαθά στο κοινωνικό κράτος, με αξιοπρέπεια και υψηλό επίπεδο ποιότητας. Γιατί ο ψηφιακός τομέας είναι κινητήρια δύναμη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το οποίο θα βασίζεται σε μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα βασίζεται στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους. Δεν μπορεί λοιπόν, να στοχεύουμε σε μια οικονομία χαμηλού κόστους, χαμηλών μισθών και επομένως χαμηλών προσδοκιών γενικά και ειδικά στον ψηφιακό τομέα. Δεν μπορούμε τελικά, να στοχεύουμε σε μια Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών, αλλά σε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή, με αυτοπεποίθηση και σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για τις προκλήσεις της νέας εποχής», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.