ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στη συγκυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στη συγκυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ψηφίζεται το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής με τη στήριξη και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης που παρενέβη στη συζήτηση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, αποδίδοντας την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης στην ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που έκοψε τα πόδια της χώρας την ώρα που πήγαινε να προχωρήσει. «Η ανακεφαλαιοποίηση δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά έγινε αναγκαία από ανεύθυνη πολιτική συγκυβέρνησης στην πρώτη της θητεία, που προκάλεσε τεράστια φυγή καταθέσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδήγησε το τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού. Μίλησε για λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, που επέβαλλαν το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, θυμίζοντας ότι εκείνη την ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε: «darling έκλεισα τις τράπεζες».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε στοιχεία της έκθεσης της ΕΚΤ που δόθηκε λίγη ώρα νωρίτερα στη δημοσιότητα, που αναφέρουν, όπως είπε, στη σελίδα 57 ότι «αυτή η ανακεφαλαιοποίηση οφείλεται στην ύφεση 2015-2016, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στο κλείσιμο των τραπεζών και τους φόρους που φέρατε».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λειτουργεί ως μαθητευόμενος μάγος στις πλάτες των πολιτών κι ότι από τους λανθασμένους χειρισμούς χάθηκαν 12 δις ευρώ από την περιουσία του δημοσίου και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις ιδεοληψίες που κρατούν αιχμάλωτη τη χώρα.

«Αντί η κυβέρνηση να χτίσει πάνω σε αυτά που βρήκε, τα γκρέμισε όλα σε λίγους μήνες, παγιδευμένη σε θεωρίες παιγνίων, ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο Θεός της κυβέρνησης και τον χειροκροτούσατε... Βυθίσατε τη χώρα σε ανασφάλεια και οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει... Ούτε τη δεύτερη φορά δεν κυβερνάτε, αλλά αυτό έχει κόστος που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο... Κόψατε τα πόδια της χώρας όταν πήγαινε να περπατήσει», τόνισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.
«Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, αλλά ο κ. Τσίπρας μας είπε δεν είναι καπετάνιος παντός καιρού, πιάστε το πηδάλιο, ανεβείτε στη γέφυρα, εμείς θα πούμε ναι σε ό,τι θετικό και θα σας δώσουμε ψήφο στο νομοσχέδιο για να λειτουργήσουν οι και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τράπεζες», κατέληξε. Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, που αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε το δεύτερο πρόγραμμα, ενώ οι υποχρεώσεις της χώρας ήταν η πληρωμή 48 δισ. ευρώ τοκοχρεολυσίων από το 2015 ως το 2018 σε συνδυασμό πλεονασμάτων 4,5%.

Επεσήμανε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση διαφέρει από τις δύο προηγούμενες που έγιναν χωρίς να αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών –«κι αυτό συνιστά ελληνική πρωτοτυπία», όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημείωσε ακόμη, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων που έφτασαν στο 40% στο τέλος του 2014, αυξανόμενα κατά 9% μόνον μέσα στο 2014, χρονιά που για την αντιπολίτευση ξεκίνησε η ανάκαμψη. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον Ευ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τους πολίτες τρεις φορές στις κάλπες, διερωτήθηκε δε, από πότε οι εκλογές συνιστούν απειλή.

«Πράγματι οι εκλογές δεν οδηγούν σε αναστάτωση, γιατί όμως έγινε αυτό; Γιατί το κόμμα που θα ερχόταν στην εξουσία δεν αναγνώριζε τις υποχρεώσεις της χώρας και θα τα σκίζατε όλα», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ.
Στην συζήτηση παρενέβη και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ζητώντας με τροπολογία που κατέθεσε την υποχρεωτική ενημέρωση της Βουλής για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην ομιλία του υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε το 2012 ήταν «σωστική για το δημόσιο χρέος» και ότι «το κράτος αποκόμισε ως όφελος περίπου 23 δις ευρώ» και επέκρινε την κυβέρνηση για λάθη και αστοχίες που οδήγησαν στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σημείωσε ωστόσο, πως δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό η συμμετοχή του δημοσίου θα γίνει με κοινές μετοχές ή με κοινά μετατρέψιμα ομόλογα (coco's).

Μίλησε για αοριστίες της κυβέρνηση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και αναφέρθηκε στο νόμο Κατσέλη που προστατεύει από τους πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Βασίλης Λεβέντης που μίλησε για εύθραυστη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, καθώς «ένα ακραίο δεξιό κόμμα όπως του κ. Καμμένου και ένα λεγόμενο αριστερό κόμμα δεν ενώνονται και στην πορεία θα δείτε ότι λείπει η κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι τα χρήματα «έφυγαν» από τις τράπεζες γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο εκτίμησε ότι δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος. «Ψηφίστε γιατί θα κουρευτούν καταθέσεις είναι απρεπείς όποιοι το είπαν, αυτή η κουβέντα αυτή ή ψηφίστε για ανακεφαλαιοποίηση ή από 1/1 κουρεύονται καταθέσεις, θυμίζουν Ζιμπάμπουε, Βολιβία, δεν γνωρίζω που το πηγαίνει η κυβέρνηση», είπε και σημείωσε πως δεν θεωρεί εγωιστικό να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν τις εννέα προτάσεις που του απέστειλε.